logo

ONLINE PORADŇA

Chceli by ste vedieť viac o genetických testoch, výžive, alebo výživových doplnkoch?
Neviete sa rozhodnúť, ktorý produkt z ponuky vitálnych húb, alebo bylinných zmesí tradičnej čínskej medicíny by bol pre Vás vhodný?
Opýtajte sa.

Poradňa sa týka len produktov a služieb z našej ponuky.
Nemôžeme poskytovať poradenstvo týkajúce sa výrobkov a služieb iných firiem, s ktorými nemáme skúsenosti.
Cievky
04.11.2023 08:14
Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, čo by pomohlo dcérke na krehučkú pleť s rozšírenými cievkami. A odporučte mi niečo pre mňa, mám úplne tmavo zafarbené očné viečka, do hneda, neviem čoho je to príznak. Ďakujem.

Pre podporu pevnosti a pružnosti cievnej steny je vhodné zabezpečiť dostatočný príjem vitamínu C, rutínu a ďalších flavonoidov.

Bohatým prírodným zdrojom rutínu je pohánka. Rutín a ďalšie dôležité flavonoidy obsahuje napr. arónia a čierne ríbezle. Výborným prírodným zdrojom vitamínu C sú napr. rakytník, šípky, alebo extrakt z aceroly. Vitamín C je dôležitý pre tvorbu kolagénu, ktorý zabezpečuje pružnosť cievnej steny.

Odpovedal: RNDr. Judita Vašková

Imunita
27.10.2023 13:36
Dobrý deň, prosím Vás, čo by ste mi odporučili pri neustálom sa opakovaní respiračných ochorení. Po doužívaní ATB som do týždňa zas chorá. Niečo na podporu imunity a na chronický únavový syndróm. Ďakujem

Dobrý deň,

na podporu imunity by som Vám odporúčala aspoň 3 mesiace užívať hubový extrakt z Reishi. Obsahuje betaglukány a ďalšie biologicky aktívne látky ktoré podporujú imunitný systém. Ak by bola únava veľmi výrazná je možné Reishi kombinovať s Cordycepsom.

Odporúčam tiež užívanie vitamínov C, D3 a zinku napr. vo forme lipozomálneho komplexu.

Čo sa týka bylinných zmesí tradičnej čínskej medicíny je na podporu imunity vhodný prípravok 142 Odolnosť ebenového vetrolamu. Užíva sa preventívne v období zdravia. Pri príznakoch ochorenia je potrebné vysadiť.

Pre podporu organizmu v období respiračného ochorenia sú na základe sprievodných príznakov vhodné prípravky 001 Pilulka tyrkysového draka, 002 Chlad rannej hmly, 003 Krehkosť jarného kvietku, 008 Škoricovníková zmes, 007 Vyvanutie dračej jaskyne. V prípade záujmu o podporu uvedenými prípravkami rada pomôžem pri výbere formou telefonickej konzultácie, aby sme zvolili najvhodnejší variant.

Užívanie výživových doplnkov odporúčam konzultovať so svojim lekárom.

Odpovedal: RNDr. Judita Vašková

Pankreas, diabetes 2
20.10.2023 21:56
Dobrý večer ktoré produkty by ste mi odporučili na hore uvedené problémy. Diabetes som dostal po ťažkej pankreatitide plus problém cholesterol a tryglyceridy
Ďakujem

Dobrý deň,

pre podporu normálnej hladiny cholesterolu a triglyceridov sú vhodné produkty

Šalvia červenokorenná (čínsky názov Dan Shen). Podporuje normálnu činnosť cievnej sústavy.  

CholestBalance obsahuje extrakt z červenej repy a červenej fermentovanej ryže, vitamín B6 a kyselinu listovú.  

MycoCholest obsahuje zmes huby Shiitake a červenej fermentovanej ryže, ktorá  prispieva k udržaniu normálnej hladiny cholesterolu v krvi. Pre podporu účinku je pridaný koenzym Q10 a rutín. 

Čo sa týka bylinných receptúr tradičnej čínskej medicíny, tie sú odporúčané vždy na základe konkrétnych prejavov ochorenia. 

Odpovedal: RNDr. Judita Vašková

chronický kašeľ
31.08.2023 11:43
Dobrý deň, chcela by som sa poradiť ohľadom chronického kašľa pri GERD, diéta, režimové opatrenia a liečba blokátormi protónovej pumpy aj antacidami bez efektu. Ďakujem

Dobrý deň,

z pohľadu tradičnej čínskej medicíny môže mať GERD a s ním spojené obtiaže mnoho príčin. Podľa konkrétnych príznakov a na základe podrobnej diagnostiky je odporúčaná vhodná bylinná zmes.

Formou ONLINE PORADNE Vám viem odporúčať - pri pocitoch pálenia záhy prípravok 015 Zuo Jin Wan. Potláča pocit pálenia a pomáha regulovať mechanizmus „Qi“ smerom dole (zabraňuje vzostupu kyselín). Zmes nie je vhodná pri prekyslenosti „chladného typu“- tupá bolesť ktorá sa zlepšuje teplom a tlakom, návrat kyslých štiav, nie je pocit pálenia.
Ak je pozorované zhoršenie stavu v súvislosti s emóciami (napr. aj kašeľ) a nie je tam výrazný pocit pálenia, môže byť vhodná zmes 062 Jia Wei Xiao Yao Wan. Pre mužov je vhodnejší produkt 063 Chai Hu Shu Gan Wan.
Ak by bol kašeľ spojený s pocitom prekážky v krku ktorú sa nedá prehltnúť ani vykašľať tzv. “knedlík v krku“ mohla by pomôcť zmes 081 Spláchnutie slivkovej kôstky 

 
Užívanie bylinných zmesí odporúčam konzultovať so svojim lekárom.
Odpovedal: RNDr. Judita Vašková

Akné u dieťaťa
08.08.2023 09:35
Dobrý deň,
syn 13 rokov má akné po celej tvári, najviac okolo úst brada a čelo. Po chrbte a ramenách rúk má malinké pupáčiky, akoby výsyp - krupička.
Prosím aké výživové doplnky by mu mohli pomôcť? Ďakujem.

Dobrý deň,

v prípade akné by som odporúčala prípravok 011 Pätoro uhasení sopky (Wu Wei Xiao Du Wan).

Jedná sa o bylinnú receptúru s antimikrobiálnym účinkom. Protizápalové pôsobenie vykazuje aj navýšenie príjmu omega-3 mastných kyselín. Dôležitá je samozrejme úprava jedálnička. Výžive pri problémoch s akné je venovaný článok Výživa a akné.

Odpovedal: RNDr. Judita Vašková

Bolesť chrbta a kĺbov ,kolien
14.07.2023 08:49
Kde najbližšie sa nachádza neďaleko Bardejova nejaký lekár čínskej medicíny. A aké produkty by ste mi odporučili. Ďakujem

Dobrý deň,

najvhodnejšia by bola osobná konzultácia u terapeuta tradičnej čínskej medicíny (v okolí Bardejova Vám neviem poradiť).

Ak by sa jednalo o bolesti kĺbov reagujúce na zmeny počasia, ktoré sa môžu zhoršovať chladom a vlhkom a ak oblasti kĺbov nie sú červené, zapálené, mohol by pomôcť prípravok 201 Duo Huo Ji Sheng Wan-Pevnosť palácového piliera. Obsahuje byliny ktoré pomáhajú zlepšiť cirkuláciu krvi a tlmiť chronický zápal v postihnutých oblastiach (hlavne v oblasti krížov, bedier a kolien pri degeneratívnych a pozápalových zmenách).

 
V prípade artrózy a kostných výrastkov je pre podporu kĺbov vhodná zmes 206 Kang Gu Zeng Sheng Wan-Vyhladenie slonovej kosti. Bylinky v nej obsiahnuté podporujú zlepšenie látkovej výmeny v postihnutých oblastiach a v okolitom väzive. Zmes je vhodné užívať dlhodobo.

 Užívanie bylinných prípravkov odporúčam konzultovať so svojim lekárom.

Odpovedal: RNDr. Judita Vašková

Trávenie
12.07.2023 16:18
Dobrý deň, mám 48 rokov, žena, mám problémy s trávením už dlhodobo, resp.pred 12 imi rokmi mi operovali žlčník laparoskopicky a vtedy to začalo...hnačky, nafukovanie, priberanie na váhe, kŕče v bruchu. Vyšetrenie z krvi zistilo ze mám histaminovu intoleranciu. Prosím aké bylinné zmesi by mi pomohli zmierniť môj problém? Ďakujem.

Dobrý deň,

v prípade histamínovej intolerancie je najdôležitejšie dodržiavať dietologické odporúčania. Pomôcť by mohol výživový doplnok Daosin (dostupný v lekárňach). Pri užívaní bylinných prípravkov v prípade histamínovej intolerancie je potrebná opatrnosť.

Na podporu trávenia, bolestiach brucha, nafukovaní so sklonom k hnačkám je vhodný prípravok 074 Xiang Sha Yang Wei Wan-Upratanie cisárskych skladov.

Ak by popisované problémy súviseli hlavne so psychikou a zhoršovali sa stresom, mohla by pomôcť zmes  064 Shu Gan Wan-Utíšenie veternej búrky.

Užívanie výživových doplnkov odporúčam konzultovať so svojim lekárom.

Odpovedal: RNDr. Judita Vašková

Dychavičnosť a vlhký kašeľ
21.06.2023 08:37
Dobrý deň píšem v mene mojej mami. Ma 82 rokov a trápi ju už asi pol roka kašeľ s vykašliavanim bielych ťahavych hlienov, hlavne ráno vykasliava. Keď ich vykašle tak je jej lepšie. Ďalej ju trápi zadychavanie. Aj pri malej námahe, aj keď prejde pár metrov tak sa hrozne zadycha a lapá po vzruchu. Čuch stratila uz dávnejšie po velmi silnej nádche a uz sa neobnovil.Podľa doterajších vyšetrení u lekárov je srdce v poriadku aj pľúca,aj CRP v krvi v poriadku. Aké bylinné zmesi by ste odporučili? Ďakujem.

Dobrý deň,

na problém s kašľom by som odporúčala  bylinnú zmes 035 Er Chen Wan - Spev malej zvonkohry.

Zmes sa používa v prípade zahlienenia s vykašliavaním hojných bielych hlienov.

Na podporu pľúc a imunitného systému by som odporúčala pridať extrakt z huby REISHI.

Účinkom Reishi sa venujeme aj v článku  REISHI, SHIITAKE, CORDYCEPS - PRE PODPORU IMUNITY .

Dôležitá je úprava jedálnička, v prípade silného zahlienenia sa neodporúča konzumácia mlieka, mliečnych výrobkov a sladkostí.

Odpovedal: RNDr. Judita Vašková

únava a hlad
12.06.2023 14:03
Mám54 a som v prechode z návalmi do hlavy a únavou približne od 11-16 hod.pracujem ráno váha 95 čo som hladná od rána čo jem asi 8-9x denne /5,7,9,12,14,16,18,22hod./môžem poprosiť o radu ako z toho kruhu von hoci som skúšala kadečo...

Dobrý deň,

ak ste v klimaktériu a mávate návaly, nočné potenie, smäd hlavne vo večerných hodinách, môže byť prítomný pocit horúčosti na chodidlách nôh, prípadne aj na dlaniach - odporúčala by som zmes 185 Zhi Bai Di Huang Wan – Sviežosť podvečernej pagody.

Čo sa týka riešenia únavy a úpravy jedálnička, tam by bola vhodná osobná konzultácia.

Dôležité je hlavne zloženie stravy, jej výživová hodnota. Únava môže byť spôsobená aj tým, že strava neobsahuje dostatok živín, ale len množstvo tzv. „prázdnych kalórií“, ktoré majú vysokú kalorickú hodnotu, ale neobsahujú dostatok živín v podobe celozrných potravín, zdravých tukov, bielkovín, vitamínov a minerálnych látok. Únava, priberanie a častý hlad môžu byť spôsobené aj nedostatkom spánku. 

V prípade záujmu o osobnú konzultáciu mi prosím napíšte na e-mailovu adresu info@genovital.sk

Odpovedal: RNDr. Judita Vašková

Makularna degeneracia oci a cievy v cčiach
11.06.2023 08:51
Dobry den Chcel by som vas poprosit o radu aspon nieco co by mi pomohlo s tymto ochorenim oci.Som dost mlady na to aby som takto zle dopadol.Pravdepodobne ti bude asi sucha forma.Som stoho bezradny a neviem ci treba čistiť cievy ci posilnovat no proste aspon nieco kazda pomoc dobra Dakujem za odpoved

Dobrý deň,

z prípravkov tradičnej čínskej medicíny by pri suchej forme vekom podmienenej makulárnej degenerácii mohla byť prospešná bylinná zmes 182 Qi Ju Di Huang wan,  alebo jej modifikácia 183 Ming Mu Di Huang Wan. Obe zmesi sú zamerané na podporu výživy očí.
Vhodné sú tiež karotenoidy (luteín, zeaxantín), koenzým Q10, vitamín C, prírodná forma vitamínu E , zinok, selén.

Podpore zraku z pohľadu výživy sa venuje aj článok Zdravé oči a výživa.

Medzi faktory zhoršujúce ochorenie patrí fajčenie, nadmerná konzumácia nasýtených tukov, zvýšená hladina cholesterolu, vysoký krvný tlak, problémy so srdcom, nadváha, genetické predispozície-výskyt ochorenia v rodine.

Užívanie výživových doplnkov a bylinných zmesí odporúčam konzultovať s očným lekárom.

Odpovedal: RNDr. Judita Vašková

Strana 2 / 6
Za účelom prispôsobenia obsahu a reklám, analýzy návštevnosti a poskytovania funkcií sociálnych médií využívame súbory cookies.