logo

REISHI, SHIITAKE, CORDYCEPS - pre podporu imunity

Mnohé zo známych, ale aj menej známych húb majú potvrdené priaznivé účinky pre ľudský organizmus. V tejto súvislosti sú často spomínané niektoré druhy húb pôvodom z Ázie napr. (SHIITAKE, REISHI, CORDYCEPS). Tieto druhy húb sú vysoko cenené pre svoju schopnosť podporovať imunitný systém.

Mnohé zo známych, ale aj menej známych húb majú potvrdené priaznivé účinky pre ľudský organizmus. V tejto súvislosti sú často spomínané niektoré druhy húb pôvodom z Ázie napr. (SHIITAKE, REISHI, CORDYCEPS). Tieto druhy húb sú vysoko cenené pre svoju schopnosť podporovať imunitný systém.

Rozhodujúcu úlohu v procese podpory imunity zohrávajú β-glukány, ktoré sú ich súčasťou. Okrem húb nachádzame β-glukány aj v kvasinkách, lišajníkoch, obilných zrnách. Ich účinnosť závisí od viacerých faktorov (rozpustnosť, molekulová hmotnosť, vetvenie, pôvod, spôsob izolácie a čistota). β-glukány majú potvrdené imunostimulačné schopnosti - protizápalovú, antivirotickú, antimykotickú a protinádorovú aktivitu. Pomáhajú znižovať cholesterol a glykémiu.

Akým spôsobom β-glukány mobilizujú imunitný systém?

β-glukány dokážu aktivovať nešpecifickú imunitu. Ovplyvňujú aktivitu buniek imunitného systému ktoré sa spoločne s ďalšími zložkami podieľajú na odstraňovaní patogénov (baktérie, vírusy, parazity). β-glukány pomáhajú imunitnému systému aj pri eliminácii nádorových buniek.

História spojená s liečivými účinkami húb siaha až do obdobia starovekej Číny a Japonska.

Medzi najznámejšie huby pôvodom z juhovýchodnej Ázie patrí Shiitake (Lentinula endodes). V Číne je známa pod názvom Xiang Gu, v Japonsku pod názvom Shiitake.V minulosti, tak ako aj dnes sa huba používala na posilnenie imunity pri nachladnutí, alebo ako tonikum pri vyčerpaní. Je odporúčaná pri nádorových ochoreniach, v prípade artrózy, ale aj pri zvýšených hodnotách kyseliny močovej.

S jej priaznivými účinkami je spájaný β-glukán lentinan, ktorý je prítomný v plodniciach a mycéliu. Eritadenin, ktorý má schopnosť znižovať cholesterol v sére a má antitrombotické účinky. Z mycélia bola izolovaná látka JLS ktorá v laboratórnych podmienkach vykazovala antivirotickú aktivitu proti vírusu Herpes simplex I.

Reishi (Ganoderma lucidum) v Číne ju poznáme pod názvom Ling Zhi, ale známejšia je pod japonským názvom Reishi. Patrí medzi drevokazné huby. Extrakty z plodníc sa odporúčajú v prípade bakteriálnych, vírusových, mykotických infekcií. Podobne ako Shiitake odporúča sa aj v prípade nádorových ochorení. Je považovaná za adaptogén a anti-aging so schopnosťou podporiť nervový a hormonálny systém systém. Užíva sa tiež pri nespavosti. Osvedčila sa ako súčasť terapie pľúcnych a kardiovaskulárnych ochorení.

Cordyceps je jednou z najvýznamnejších húb tradičnej čínskej medicíny. Obsahuje množstvo polysacharidov, ktoré výrazne stimulujú imunitný systém. Priaznivo ovplyvňuje kardiovaskulárny, respiračný a nervový systém. Je odporúčaná pre zlepšenie športovej výkonnosti a zníženie prejavov stárnutia. Používa sa ako tonikum a adaptogén pre zvýšenie fyzickej energie a zníženie vyčerpania. 


Ak Vás zaujíma problematika medicinálnych húb a chceli by ste podrobnejšie informácie kontaktujte nás prostredníctvom kontaktného formulára, e-mailom, alebo prostredníctvom ONLINE PORADNE.

Poradenské centrum Genovital s.r.o. nájdete na Kúpeľnej 6 v Prešove. Špecializujeme sa na poradenstvo v oblasti výživy, výživových doplnkov a genetickej diagnostiky. Konzultácie poskytujeme na základe objednávok, preto nás prosím pred plánovaným príchodom kontaktujte vopred. 

Zaujímavé recepty nájdete v našom BLOGu.

 

Použitá literatúra:

VALÍČEK P.: Houby a jejich léčivé účinky. Start. 2011. ISBN 978-80-86231-54-9

ANTONÍN V., JABLONSKÝ I., ŠAŠEK V., VANČUŘIKOVÁ Z.: Houby jako lék. Ottovo nakladatelství.2013. ISBN 978-80-7451-257-5

OPLETAL L.: Přírodní látky a jejich biologická aktivita. Karolinum 2016. ISBN: 978-80-246-1884-5

 


Súvisiace produkty

Novinka
Top
Akcia
MycoMedica REISHI REISHI
Novinka
Top
Akcia
MycoMedica Reishi 50% MycoMedica Reishi 50% extrakt
Novinka
Top
Akcia
MycoMedica Shiitake Shiitake
Za účelom prispôsobenia obsahu a reklám, analýzy návštevnosti a poskytovania funkcií sociálnych médií využívame súbory cookies.