logo

Horčík (magnézium)-prečo je dôležitý?

Aký je význam horčíka (magnézia) v organizme? Aká je vstrebateľnosť horčíka a čo ju ovplyvňuje? Aké sú potravinové zdroje horčíka?

Zdroje horčíka v potravinách

Horčík (magnézium) patrí spolu s vápnikom, sodíkom a draslíkom k najdôležitejším minerálom v ľudskom organizme. Horčík je esenciálny prvok, to znamená, že si ho ľudský organizmus nedokáže vytvoriť. Znamená to, že je nevyhnutné, aby bol získavaný potravou.

Horčík patrí medzi vnútrobunkové (intracelulárne) katióny. Vysoké koncentrácie horčíka nachádzame v kostiach (53%), vo svaloch (27%), v mäkkých tkanivách (19 %). Len cca 1 % horčíka sa nachádza v mimobunkovej (extracelulárnej) tekutine.

 

Význam horčíka v ľudskom organizme.

Horčík je kofaktorom pre viac ako 300 enzymatických reakcií. Zúčastňuje sa pri tvorbe energie, je dôležitý pre správne fungovanie nervového systému a pre svalovú relaxáciu. Podieľa sa na regulácii srdcového rytmu a krvnej zrážanlivosti.

Nedostatok horčíka ovplyvňuje množstvo biochemických procesov ktoré môžu byť podkladom vzniku rôznych zdravotných komplikácií. Najnovšie vedecké štúdie odhalili, že takmer 2/3 západnej populácie nedosahujú odporúčanú dennú dávku horčíka.

Štúdie potvrdzujú význam horčíka v prevencii a podpornej terapii mnohých zdravotných problémov ako sú napr. migrenózne bolesti hlavy, metabolický syndróm, cukrovka, hyperlipidémia, astma, PMS, preeklampsia, srdcové arytmie. Horčík má svoje miesto aj v prevencii tvorby obličkových kameňov, katarakty, ale aj ako doplnok pri liečbe depresie. V prípade depresií a úzkosti bol pozorovaný pozitívny prínos horčíka vo forme Magnézium glycinátu.

Horčík prispieva k zvyšovaniu odolnosti organizmu tým, že pozitívne ovplyvňuje imunitný systém. Pri jeho nedostatku sa znižuje koncentrácia protilátok. Ovplyvňuje činnosť svalstva, pomáha tiež zvyšovať mineralizáciu kostí. Je potrebný na tvorbu aktívnej formy vitamínu D.

Prispieva k celkovej relaxácii organizmu a zlepšuje spánok. Niektoré štúdie potvrdzujú vplyv horčíka na stav pokožky napr. v prípade atopickej dermatitídy sa ako prospešné ukazujú krémy s obsahom horčíka a ceramidov.

Podľa najnovších výskumov môže horčík prispievať k znižovaniu intenzity niektorých závislostí. Predpokladá sa, že by mohol byť vhodným doplnkom pri odvykaní od fajčenia.

 

Aké faktory prispievajú k zníženej hladine horčíka v organizme?

Väčšina populácie dnešnej modernej spoločnosti vykazuje nedostatočný príjem horčíka (magnézia). Je to spôsobené množstvom faktorov. Niektoré uvádzame nižšie:

Faktory prispievajúce k zníženej hladine horčíka (magnézia) v organizme

- priemyselne spracované potraviny

- tepelná úprava potravín

- znížená absorbcia horčíka v tráviacom trakte (vyskytuje sa často pri nedostatku vitamínu D alebo pri užívaní niektorých liekov napr. antacidá, antibiotiká, lieky na vysoký krvný tlak, laxatíva)

- k nižšiemu zastúpeniu horčíka v pôde prispievajú niektoré pesticídy a hnojivá

- fajčenie cigariet a alkohol znižujú hodnoty horčíka v sére

- schopnosť vstrebávať horčík sa znižuje so zvyšujúcim sa vekom

- zvýšené nároky na nmožstvo prijatého horčíka sú pozorované pri Crohnovej chorobe

- zvýšené nároky organizmu na príjem horčíka pozorujeme počas tehotenstva a laktácie

- k stratám horčíka dochádza aj pri zvýšenom potení alebo v dôsledku zvýšeného vylučovania moču napr. pri cukrovke

 

Aké potraviny sú zdrojom horčíka?

Horčík je obsiahnutý predovšetkým v rastlinných, ale nachádza sa aj v živočíšnych potravinách. Medzi potraviny bohaté na horčík patria napríklad ľanové semienka, para orechy, strukoviny, fazuľa, väčšina zelenej zeleniny. Horčík nájdeme aj v kakau a niektorých kôrovcoch.

Medzi zdroje horčíka patria aj výživové doplnky. Slúžia na doplnenie dennej dávky horčíka. Pri užívaní výživových doplnkov je potrebné dodržiavať odporúčané dávkovanie a dennú dávku neprekračovať. Odporúčaná denná dávka horčíka je na úrovni 300 – 400 mg (závisí to od veku a pohlavia).

V našom e-shope nájdete kvalitné výživové doplnky s obsahom magnézia vo forme Magnézium glycinátu, alebo Magnézium malátu.  

 

Literatúra:

Gerry K. Schwalfenberg a Stephen J. Genuis: The Importance of Magnesium in Clinical Healthcare. Hindawi Scientifica Volume 2017, Article ID 4179326, 14 pages.


Súvisiace produkty

Novinka
Top
Akcia
Horčík - Magnesium glycinát Horčík-Magnesium glycinát
Novinka
Top
Akcia
Horčík - Magnesium malát Horčík-Magnesium malát
Za účelom prispôsobenia obsahu a reklám, analýzy návštevnosti a poskytovania funkcií sociálnych médií využívame súbory cookies.