logo

Močové cesty–podpora z prírody

Infekcie močových ciest patria popri respiračných ochoreniach k najrozšírenejším typom infekcií. Aké bylinky sú odporúčané pre podporu močových ciest?

Močové cesty-podpora z prírody

Infekcie močových ciest patria popri respiračných ochoreniach k najrozšírenejším typom infekcií.

Medzi hlavné príznaky patrí časté nútenie na močenie obvykle sprevádzané pocitom rezania, pálenia a bolesťou v podbrušku. Moč môže byť zakalený s prítomnosťou krvi. Pri akútnom zápale horných močových ciest - pyelonefritíde je prítomná bolesť v bedrovej oblasti často s vysokou teplotou.


Prevencia zápalu močových ciest spočíva v správnej hygiene (pozor na prehnanú hygienu, ktorá vedie k narušenie prirodzenej mikroflóry urogenitálneho traktu). Preventívne pôsobí príjem dostatočného množstva tekutín. Pravidelné vyprázdňovanie močového mechúra je veľmi dôležité z toho dôvodu, že prúd moču strháva so sebou baktérie a nedáva im tak príležitosť prenikať hlbšie do močového traktu a spôsobovať tam infekcie.


Až 90 % močových infekcií spôsobujú bežné patogény E. Coli, Klebsiella sp., Enterobacter sp., Proteus sp., Enterococcus sp. atď. Popri klasickej modernej liečbe antibiotikami predstavuje fytoterapia ďalšiu z možností podpory organizmu v prevencii a podpornej terapii infekcií močového traktu. Aktívne zložky liečivých rastlín sú často základom mnohých moderných liekov.

Medzi často využívané prírodné podporné látky v prevencii a podpornej terapii zápalu močových ciest patria brusnice (Vaccinium macrocarpon). Obsahujú látky–proantokyanidíny, ktoré sa viažu na povrch baktérií a tým bránia škodlivým baktériám uchytiť sa na stenách močového mechúra.

Kapucínka väčšia (Tropaeolum majus) obsahuje silicu s obsahom síry. Rastlinka má širokospektrálne antibakteriálne účinky. Tradične je osvedčeným pomocníkom v prevencii a podpornej terapii zápalov močových ciest.

Praslička roľná (Equisetum arvense) sa užíva pri ochoreniach močového mechúra a močových ciest. Jej vňať má silné diuretické účinky. Pre vysoký obsah minerálnych látok je odporúčaná aj v prevencii osteoporózy, pre stimuláciu rastu vlasov, nechtov a na spevnenie a prekrvenie pokožky.

Výťažky listov z medvedice lekárskej (Arctostaphylos uva–ursi) pôsobia močopudne a protizápalovo. Používajú sa pri infekciách močových ciest. Medvedica lekárska by sa nemala užívať dlhodobo.

Šípky (Rosa canina) pôsobia priaznivo aj pri zápaloch močového mechúra. Obsahujú účinný vitamín C, karotenoidy, triterpény, triesloviny, flavonoidy. Šípky majú silné protizápalové účinky. Odporúčajú sa tiež pri nachladnutí, artróze a reume.

Vysoko prepracovaný systém bylinných zmesí prináša aj tradičná čínska medicína. Pri pocitoch pálenia, rezania a častom močení tradičná čínska medicína odporúča zmes Ba Zheng wan–Nárek od riečnej delty. Bylinná zmes pôsobí močopudne a protizápalovo. Uvedená zmes sa neužíva preventívne. Ďalšou možnosťou môže byť zmes Horcový elixír.

Pri náhle vzniknutých infekciách prejavujúcich sa na základe stresu, psychického vypätia a podráždenosti môže byť dobrým pomocníkom bylinná zmes Dao Chi wan – Majstrovské odvedenie červeného.

Pre podporu imunity sú vhodným pomocníkom hubové extrakty napr. Polyporus, ktorý má okrem imunostimulačných účinkov aj účinky diuretické.

 

Literatúra:

Košťálová D., Fialová S., Račková L.: Fytoterapia v súčasnej medicíne. Vydavateľstvo Osveta v spolupráci s Farmaceutickou fakultou UK Bratislava. ISBN 978-80-8063-384-4.

Svobodová O., Turjap M.: Zánět močových cest – možnosti prevence a samoléčby. Praktické lekárnictvo. 2019;9 (4).

 

Za účelom prispôsobenia obsahu a reklám, analýzy návštevnosti a poskytovania funkcií sociálnych médií využívame súbory cookies.