Rýchle karfiolové kari s kokosovou ryžou
Originálna chuť s nádychom exotiky. Vhodné aj pre vegetariánov...
Použité suroviny na karfiolové kari
· karfiol
· cesnak 3 strúčiky
· čerstvý zázvor 5 cm
· kari korenie 2 polievkové lyžice
· ghee
· mletý koriander 1 lyžica
· kurkuma 1 lyžica
· hrsť hrozienok
· bobkový list
· mrazený hrášok
· paradajkový pretlak 2 lyžičky
· kokosové mlieko v plechovke, prípadne sušené kokosové mlieko
· zeleninový vývar cca 1 dcl
Použité suroviny kokosová ryža
· Ryža – basmati alebo jazmínová
· kokosový olej 1 polievková lyžica
· 4 – 5 klinčekov
· listy kari
· listy sušenej citrónovej trávy
· senovka grécka 1 lyžička
· horčicové semienka 1 lyžička
· rímska rasca 1 lyžička
· sušené chilli papričky v celku – 2 ks
· orestovaný strúhaný kokos
· kokosové mlieko na varenie ryže – rovnaký pomer, ako keď varíme ryžu vo vode
· kešu a búrske oriešky orestované na suchej panvici
Postup prípravy
Karfiol rozoberieme na floretky, necháme pod grilom alebo štandardne v trúbe na 200 st. asi 15 – 20 minút. Je to z toho dôvodu, že po grilovaní bude schopný absorbovať omáčku lepšie, ako keby sme ho použili čerstvý alebo varený.
Na panvicu dáme rozpustiť ghee, pridáme nakrájanú cibuĺu, restujeme asi 2 minúty. Primiešame pretlačený cesnak a nastrúhaný zázvor. Na miernom ohni prehrievame, potom pridáme kari korenie, koriander, kurkumu, paradajkový pretlak, nakoniec vývar a hrozienka, ktoré sme predtým namočili v horúcej vode. Zahustíme kokosovým mliekom, môžeme dochutiť lyžičkou medu. Ak máme sušené mlieko, je možné pridať rovno do panvice cca 3 lyžice. Nakoniec pridáme grilovaný karfiol, mrazený hrášok a miešame, až sa všetky ingrediencie spoja.
Kokosová ryža:
Na kokosovom oleji orestujeme korenie (klinčeky, horčicové semienka, rímsku rascu, kari listy, senovku, citrónovú trávu, chilli papričky). Pridáme vopred vo vode namočenú ryžu, zbavenú škrobu (premyjeme aspoň 5 x) varíme v kokosovom mlieku, mierne osolíme, necháme po uvarení cca 5 minút odstáť, potom ju vidličkou prevzdušníme. Do ryže zapracujeme orestovaný kokos, posypeme orestovanými kešu orieškami. Ak nemáme k dispozícii všetky druhy korenia, použijeme kokosový olej, klinčeky, chilli papričky, orestovaný strúhaný kokos a samozrejme kokosové mlieko.
Autor receptu a foto: Biľová Danka
▼
Poradenské centrum Genovital s.r.o. nájdete na Kúpeľnej 6 v Prešove. Špecializujeme sa na poradenstvo v oblasti výživy, výživových doplnkov a genetickej diagnostiky. Konzultácie poskytujeme na základe objednávok, preto nás prosím pred plánovaným príchodom kontaktujte vopred.