logo

Para orechy – prečo sú vo výžive dôležité ?

Para orechy obsahujú významné množstvo selénu, sú zdrojom vitamínu E, vápnika a horčíka...

Para orechy

Para orechy sú jadrá plodov stromu Bertholletia excelsa, ktorý patrí k najmohutnejším stromom amazonského pralesa. Názov para orechy dostali preto, lebo sa vyvážali z brazílskeho prístavu Pará.

Obsahujú vysoký podiel selénu, preto by nemali chýbať v našom jedálničku. Okrem selénu sú zdrojom vitamínu E, vápnika a horčíka. Obsahujú približne 60 % tukov (mononenasýtené, polynenasýtené a nasýtené mastné kyseliny). 

Selén je esenciálny stopový prvok, ktorý je súčasťou antioxidačného enzýmu glutationperoxidáza. Zohráva preto dôležitú úlohu v antioxidačných mechanizmoch organizmu. Selén si náš organizmus nedokáže vytvoriť, preto ho musíme získavať z potravy. Odporúčaná denná dávka selénu sa pohybuje na úrovni 60-100 μg/deň [1]. Fyziologické hodnoty v sére dospelého človeka sú na úrovni 3 – 6 μmol/l [1].

Pri nedostatku selénu sa znižuje aktivita niektorých buniek dôležitých pre našu imunitu (lymfocyty, NK-bunky),  je spojený s vyšším výskytom kardiovaskulárnych ochorení, myopatií, môže viesť k poškodeniu pečene. Selén je dôležitý pre správnu funkciu štítnej žľazy, pre našu pokožku (nedostatok sa spája s tvorbou stareckých škvŕn na koži), môže sprevádzať poškodenie chrupaviek a môže súvisieť s neplodnosťou tým, že znižuje pohyblivosť a vitalitu spermií. [3].

Pozor na predávkovanie selénom. Nadbytok selénu môže byť spojený s problémami tráviaceho systému, dermatitídou a nevoľnosťou. Opatrní by sme mali byť pri užívaní výživových doplnkov a dôsledne dodržiavať odporúčané denné dávky. K predávkovaniu selénom prostredníctvom potravy dôjsť nemôže [1].

Ktoré potraviny okrem para orechov sú zdrojom selénu?

Zo živočíšnych zdrojov nachádzame selén v bravčovom mäse, kuracom mäse, vo vajíčkach, rybách a morských plodoch. Z rastlinných zdrojov sú najdôležitejšie okrem para orechov, celozrné obilniny, ale aj napr. cesnak, cibuľa, brokolica [3]. Obsah selénu v potravinách výrazne znižujú technické zásahy v priebehu spracovávania potravín napr. hnedá ryža obsahuje 15 krát viac selénu ako ryža lúpaná, biela múka má o cca 50 % menej selénu ako celozrná [2]. Obsah selénu v potravinách je závislý od obsahu selénu v pôde, alebo v krmive hospodárskych zvierat.

Nedostatok selénu je častejší v prípade vegetariánstva, alebo vegánstva pri nesprávne nastavenom jedálničku, pri jednostrannej strave, alkoholizme, malnutrícii [4].

 

 Literatúra:

1. Dobrota, D. et al.: Lekárska biochémia. Vydavateľstvo Osveta. 2016. ISBN 978-80-8063-444-5.

2. Kasper, H.: Výživa v medicíne a dietetika. Grada Publishing. 2015. ISBN 978-80-247-4533-6.

3. Horáková, K.: Ako mať zfravé srdce a cievy v každom veku. Plat4M Books. 2016. ISBN 978-80-89642-23-6.

4. Zlatohlávek, L. et al.: Klinická dietologie a výživa. Current Media. 2016. ISBN-978-80-88129-03-5.

5. https://www.szpi.gov.cz/clanek/orechy-a-orisky.aspx

 

V našom e-shope nájdete BYLINNÉ PRODUKTY TRADIČNEJ ČÍNSKEJ MEDICÍNY od TCM Bohemia, VITÁLNE HUBY od MycoMedica

Ak máte otázky ohľadom výživy, výživových doplnkov, alebo genetických testov môžete využiť našu ON-LINE PORADŇU.

Za účelom prispôsobenia obsahu a reklám, analýzy návštevnosti a poskytovania funkcií sociálnych médií využívame súbory cookies.