logo

Schizandra čínska – stručne z pohľadu moderných poznatkov

Plody /Fructus Schisandrae / obsahujú množstvo biologicky aktívnych látok, ktoré majú adaptogénne účinky...

Schizandra čínska / Schisandra chinensis /

Schizandra čínska / Schisandra chinensis / je opadavá liana ktorej domovom sú severné oblasti Číny, Japonsko a Kórea. Vyskytuje sa aj v niektorých oblastiach Ruska - Prímorský kraj, Chabarovský kraj, Amurská oblasť, južný Sachalin a Kurilské ostrovy [2].

Plody /Fructus Schisandrae / obsahujú množstvo biologicky aktívnych látok (silice, lignany, flavonoidy, sacharidy, antokyány), vitamíny a minerálne látky, ktoré majú adaptogénne účinky.

Čo je to adaptogén?

Termín adaptogén formuloval ruský vedec Dr. Nikolaj Lazarev v roku 1947. Označuje rastlinný produkt, ktorý zvyšuje odolnosť organizmu v stresovým situáciách ako sú napríklad zranenia, úzkosť, fyzická, alebo psychická únava.

Biologicky účinné látky z plodov Schizandry majú stimulačné účinky na nervový systém, zvyšujú zrakovú percepciu - zlepšujú adaptáciu očí na na zmenu svetelnej intenzity (hlavne v noci), podporujú pamäť, zvyšujú telesnú energiu, fyzický výkon a vytrvalosť, pôsobia v prevencii stárnutia, stimulujú imunitný systém a podporujú organizmus v období rekonvalescencie [3].

Pre povzbudivý účinok na metabolizmus a znižovanie koncentrácie krvného cukru sa odporúča ako pomocné terapeutikum pri cukrovke [1].

Výťažky sa nesmú užívať pri zvýšenej nervovej dráždivosti, nespavosti, vysokom tlaku, srdcovocievnom zlyhávaní, refluxe a peptických vredoch [1,3].

Plody sa používajú aj v potravinárskom priemysle k príprave tonizujúcich nealkoholických nápojov, sirupov, kompótov, marmelád a kandizovaného ovocia [2]. 

 

Literatúra:

1. Mika K.: Fytoterapia z pera lekára. Vydavateľstvo OSVETA 2016. ISBN: 978-8063-436-0.

2. Valíček P.: Léčivé rostliny Číny a Vietnamu 2. díl. START 2010. ISBN: 978-80-86231-52-5.

3. Opletal L.: Přírodní látky a jejich biologická aktivita. Karolinum 2016. ISBN: 978-80-246-2084-8

Poradenské centrum Genovital nájdete na Kúpeľnej 6 v Prešove. Konzultácie poskytujeme na základe objednávok, preto nás prosím pred plánovaným príchodom kontaktujte vopred.

Špecializujeme sa na poradenstvo v oblasti

- výživy a výživových doplnkov

- genetickej diagnostiky pre samoplatcov

- v našom e-shope nájdete BYLINNÉ PRODUKTY TRADIČNEJ ČÍNSKEJ MEDICÍNY od TCM Bohemia, VITÁLNE HUBY od MycoMedica

Ak máte otázky ohľadom výživy, výživových doplnkov, alebo genetických testov môžete využiť našu ON-LINE PORADŇU.

 

Za účelom prispôsobenia obsahu a reklám, analýzy návštevnosti a poskytovania funkcií sociálnych médií využívame súbory cookies.