logo

Vitamín D – prečo je potrebný?

Aké sú funkcie vitamínu D? Ako vzniká a akú úlohu pri tom zohráva slniečko? Ktoré potraviny ho obsahujú najviac?

Vitamín D „slnečný vitamín“ patrí do skupiny vitamínov rozpustných v tukoch.

Jedná sa o látky označované ako kalciferoly, ktoré sú prekurzorom kalcitriolu (aktívnej formy vitamínu D).

Najvýznamnejšie zo skupiny kalciferolov sú vitamín D3 a vitamín D2

Vitamín D3 - sa tvorí v koži pôsobením slnečných lúčov. Touto formou organizmus získava až 90 % vitamínu D. Ďalším zdrojom sú živočíšne produkty.

Vitamín D2 - vzniká pôsobením slnečného žiarenia na rastliny a huby, ktoré sú jeho hlavným zdrojom.

Vitamín D prijatý potravou je vstrebávaný v tráviacom trakte spoločne s ďalšími tukmi v potrave. Účinné vstrebávanie vitamínu D z potravy je závislé od príjmu tukov, pretože vitamín D patrí medzi vitamíny rozpustné v tukoch.

Vitamín D, syntetizovaný kožou (D3) alebo prijatý potravou (D3 a D2), sa nachádza v neaktívnej forme. K jeho premene na aktívnu formu kalcitriol dochádza v pečeni a obličkách.

Vitamín D v organizme zohráva mnoho dôležitých funkcií. Optimálna hladina tohto vitamínu v sére zásadne ovplyvňuje celkové zdravie a pohodu.

Aké sú funkcie vitamínu D v organizme?

Vitamín D sa podieľa na udržiavaní homeostázy vápnika a fosforu, pomáha pri zabudovávaní vápnika do kostí a tým sa stará o pevnosť kostí a zdravie pohybového aparátu.

Pomáha imunitnému systému v boji proti infekčným ochoreniam. Znížená hladina vitamínu D je asociovaná s vyšším výskytom vírusových infekcií horných dýchacích ciest a pľúcnych infekcií.

Pomáha organizmu v prípade autoimunitných ochorení.

Pôsobí v prevencii nádorových ochorení. Potláča tvorbu niektorých typov nádorových buniek tým, že zastavuje ich delenie.

Pomáha organizmu predchádzať kardiovaskulárnym ochoreniam. Nedostatok vitamínu D môže mať podiel v patogenéze ochorení srdca a ciev.

Nedostatok vitamínu D je spájený so slabosťou svalov, čo má často za následok zvýšené riziko pádov a zlomenín. 

Aké faktory ovplyvňujú tvorbu a vstrebávanie vitamínu D?

Nedostatok vitamínu D predstavuje celosvetový problém týkajúci sa všetkých vekových kategórií.

Medzi najvýznamnejšie rizikové faktory nedostatku vitamínu D patrí znížená expozícia slnečnému žiareniu, ročné obdobie, zemepisná šírka, nízky príjem vitamínu D z potravy, obezita, prítomnosť chronického ochorenia a vek.

Rizikovou skupinou sú hlavne vegáni bez dostatočného slnečného žiarenia. Jediným vhodným potravinovým zdrojom vitamínu D pre vegánov sú huby a potraviny obohatené vitamínom D2. Znížené vstrebávanie vitamínu D z potravy môže vznikať v dôsledku niektorými ochorení tráviaceho traktu napr. celiakia, chronická pankreatitídou, Crohnova choroba, alebo ulcerózna kolitída.

Ktoré potraviny sú najlepším zdrojom vitamínu D?

Najlepším potravinovým zdrojom vitamínu D sú ryby a rybie produkty a to hlavne treščia pečeň, losos, makrela a mäso. Ďalším zdrojom vitamínu D sú vaječné žĺtky, hlavne od nosníc ktoré sú chované vo voľmom výbehu za prítomnosti slnečného svetla.

Vitamínom D sú obohacované (fortifikované) niektoré potraviny napr. margaríny, mliečne výrobky a pečivo.

Pre hodnotenie dostupnosti vitamínu D v organizme sa používa laboratórne stanovenie aktívneho cirkulujúceho 25(OH)D v sére. Koncentrácia menej ako 30 ng/ml sa považuje za nedostatočnú.

V súčasnej dobe je odporúčaná denná dávka vitamínu D vo forme výživových doplnkov pre osoby do 50 rokov 200 medzinárodných jednotiek (IU), pre osoby vo veku 51-70 rokov 400 IU a pre staršie ako 70 rokov je to 600 IU.

 

Poradenské centrum Genovital s.r.o. nájdete na Kúpeľnej 6 v Prešove. Konzultácie poskytujeme na základe objednávok, preto nás prosím pred plánovaným príchodom kontaktujte vopred.

Využite možnosť ONLINE PORADNE, alebo navštívte náš E-SHOP.

 
Literatúra:

1. Martínková J. a kol: Farmakologie. Grada.2018. ISBN978-80-247-4157-4.

2. Zlatohlávek L.a kol:Klinická dietologie a výživa. Current Media. 2016. ISBN978-80-88129-03-5.

3. Strunecká, A.:Vitamín D v centru pozornosti.www.toxicology.cz.

4. www.wikiskripta.eu/w/Vitamin_D


Súvisiace produkty

Novinka
Top
Akcia
Lipozomálny komplex C+D3+Zn Lipozomálny komplex C+D3+Zn
Novinka
Top
Akcia
Lipozomálny vitamín D3 Lipozomálny vitamín D3
Za účelom prispôsobenia obsahu a reklám, analýzy návštevnosti a poskytovania funkcií sociálnych médií využívame súbory cookies.