logo

Rýchle kamutové rottini s hríbikmi

Chutné, zdravé, rýchla príprava...
Kamut patrí medzi najstaršie druhy obilia...

Použité suroviny

·       kamutové cestoviny (v recepte sú použité rottini)

·       čerstvé alebo mrazené hríbiky, prípadne akékoľvek hríbovité lesné huby

·       cesnak – 2 nasekané strúčiky

·       biele víno cca 1 dcl

·       sladká smotana  1 dcl

·       údená červená paprika

·       zelený hrášok

·       olivový olej

·       parmezán

·       petržlenová vňať

·       čierne korenie, soľ

 

Postup prípravy

Na panvici rozhohrejeme olivový olej, pridáme cesnak a miešame necelú minútu, aby  sa cesnak nespálil, potrebujeme len aby bol krehký. Pridáme nakrájené hríbiky. Pokiaľ sú zmrazené, musíme ich vybrať vopred, na panvicu pridáme aj šťavu, ktorú po rozmrazení pustia. Chvíľu miešame, pridáme biele víno, necháme dusiť cca 8 minút. Potom pridáme soľ, lyžičku údenej červenej papriky a sladkú smotanu, osolíme, pridáme čierne korenie. Necháme dusiť na miernom ohni ďalsích 5 minút.

Medzitým v osolenej vode uvaríme cestoviny, aby boli „al dente. “ Scedené cestoviny pridáme do omáčky, hneď pridáme časť nastrúhaného parmezánu, zelený hrášok a petržlenovú vňať. Na tanieri ešte posypeme strúhaným parmezánom. Cestoviny nenechávame dlho v omáčke, je nutné ich servírovať okamžite, aby nezmäkli.

 

Nutričné poznámky

Kamut patrí medzi najstaršie druhy obilia. Jedná sa o druh pšenice s vysokým obsahom bielkovín, nenasýtených mastných kyselín a minerálov. Je bohatý na selén, obsahuje zaujímavé množstvá horčíka a zinku.  Patrí medzi obiloviny obsahujúce lepok, preto nie je vhodný pre celiatikov.

 

Autor receptu a foto: Biľová Danka
Nutričné poznámky: Vašková Judita, RNDr.

Poradenské centrum Genovital s.r.o. nájdete na Kúpeľnej 6 v Prešove. Špecializujeme sa na poradenstvo v oblasti výživy a genetickej diagnostiky. Konzultácie poskytujeme na základe objednávok, preto nás prosím pred plánovaným príchodom kontaktujte vopred.

 

 

Za účelom prispôsobenia obsahu a reklám, analýzy návštevnosti a poskytovania funkcií sociálnych médií využívame súbory cookies.