logo

Špargľa s vajíčkom na mäkko a hľúzovkou

Špargľa s vajíčkom na mäkko je vynikajúca rýchla, ľahká a zdravá večera. Hľuzovka jej dodáva originálnu chuť a posúva toto jedlo o niekoľko tried do kulinárskych výšin...

Suroviny
veľmi čerstvá zelená špargľa
vajce
olivový olej
čerstvý zelený hrášok
sezamové semienka
soľ, čierne korenie
soľ s hľúzovkou (ak máte k dispozícii)
hľúzovka (ak máte k dispozícii)

Postup prípravy

Odrežeme zospodu špargle cca 3 cm (táto časť špargle je veľmi drevnatá, nehodí sa pre konzumáciu). Špargľu necháme v osolenej vriacej vode variť 2 – 3 minúty. Nesmie sa uvariť, musí zostať pevná. Servírujeme ju s vajíčkom na mäkko, čerstvým zeleným hráškom, pridáme pár kvapiek olivového oleja, osolíme, ochutíme čiernym korením, ozdobíme sezamovými semienkami.
Vajíčka sa výborne dopĺňajú s hľúzovkami, velmi vhodná je preto soľ s hľúzovkou (zoženiete v špecializovaných obchodoch s talianskymi potravinami). V recepte sú použité i plátky hľúzovky. Dajú sa taktiež zohnať v niektorých predajniach s talianskymi delikatesami, nie je to lacná záležitosť, ale dokážu posunúť jedlo o niekoľko tried do kulinárskych výšin. Plátkové hľúzovky sa predávajú v náleve, na jedno jedlo stačí použiť dva, tri plátky, vydržia vám veľmi dlho. Nálev je veľmi aromatický, môžete ho okrem samotnej hľúzovky použiť na dochutenie cestovín i obyčajnej praženice.
Ak hľúzovku nemáte, nič sa nedeje, takto pripravená špargľa s vajíčkom na mäkko je vynikajúca rýchla, ľahká a zdravá večera.

 

Nutričné poznámky

Špargľa – je bohatá na aminokyseliny asparagín a arginín. Minerály – draslík, vápnik, sodík, fosfor, síru, horčík. Vitamíny C, B (hlavne B1, B2, B9), E, karotenoidy Obsahuje vysoké množstvo purínov. Nie je vhodná pri hyperurikémii a dne.
Obsahuje vysoké množstvo vlákniny čím prispieva k lepšej peristaltike čriev- zabraňuje zápche.

Hľuzovky - rastú cca 15-50 cm pod zemou v symbióze s koreňmi dubov, liesok, borovíc, alebo moruší. K vývoju potrebujú vápenatú pôdu, teplú zimu a suché leto. Hľadanie hľuzoviek sa uskutočňuje za použitia špeciálne vycvičených psov, alebo prasiatok.
Hľuzovky sa pestujú umelo pod mladými dubmi. Obsahuje vitamíny skupiny B, vitamíny D, K, železo, horčík a draslík. Najlepšie sa jej chuť rozvinie s maslom alebo vaječným žĺtkom.

Zdroj: https://www.bezpecnostpotravin.cz/bily-lanyz-lahudka-faraonu.aspx

 

Autor receptu a foto: Biľová Danka                                                                                                                                                                                                                                                                Nutričné poznámky: Vašková Judita, RNDr.

Poradenské centrum Genovital s.r.o. nájdete na Kúpeľnej 6 v Prešove. Špecializujeme sa na poradenstvo v oblasti výživy a genetickej diagnostiky. Konzultácie poskytujeme na základe objednávok, preto nás prosím pred plánovaným príchodom kontaktujte vopred.

 

Za účelom prispôsobenia obsahu a reklám, analýzy návštevnosti a poskytovania funkcií sociálnych médií využívame súbory cookies.