logo

Šalát z čerstvých fíg, kozieho syra a prosciutta

Šalát s vôňou Stredomoria - plný vitamínov a antioxidantov ...

Suroviny
čerstvé figy
jahody
prosciutto
kozí syr žervé
olivový olej (ideálne dochutený majoránkový alebo bazalkový)
rukola alebo baby špenát
pekanové orechy
med (ideálne lanýžový, tymiánový)
limetka alebo citrón
dijonská horčica

Postup prípravy
Figy a jahody umyjte, narežte na mesiačiky (jahody na polovicu) a spolu s prosciuttom, rukolou/špenátom a namrveným kozím syrom rozložte na tanier. Pekanové orechy nasucho narýchlo opražte na panvici, pridajte k šalátu. Zalejte dresingom pripraveným z oleja, medu, limetky/citróna a horčice. Doporučujem výraznejší med, dodá syru výraznejšiu chuť. Pridajte čerstvo drvené čierne korenie.

Nutričné poznámky

Figy – pochádzajú z Malej Ázie. Sú bohatým zdrojom sacharidov, preto sú vhodné ako rýchly zdroj na doplnenie energie.

Jahody – významný zdroj kvercetínu a kyseliny ellagovej. Patria medzi ovocie s najväčšou antioxidačnou aktivitou. Pôsobia v prevencii nádorových ochorení. Kyselina ellagová pôsobí proti aterskleróze, hyperlipidémii a v prevencii chorôb pečene. Jahody sa odporúčajú pri dne.

Pekanové orechy – sú zdrojom nenasýtených mastných kyselín. Majú význam v prevencii srdcovo-cievnych ochorení.

 

Autor receptu a foto: Biľová Danka
Nutričné poznámky: Vašková Judita, RNDr.

Poradenské centrum Genovital s.r.o. nájdete na Kúpeľnej 6 v Prešove. Špecializujeme sa na poradenstvo v oblasti výživy a genetickej diagnostiky. Konzultácie poskytujeme na základe objednávok, preto nás prosím pred plánovaným príchodom kontaktujte vopred.

 

Literatúra

Prof. RNDr. Lubomír Opletal, CSc.: Přírodní látky a jejich biologická aktivita. Nakladatelství Karolinum. 2016. ISBN 978-80-146-2084-8.

Za účelom prispôsobenia obsahu a reklám, analýzy návštevnosti a poskytovania funkcií sociálnych médií využívame súbory cookies.