logo

Ľahký šalát s kurčaťom, avokádom, špargľou a syrom feta

Náš tip na chutný obed, alebo večeru...

Suroviny
upečené, alebo grilované časti kurčaťa (prípadne upiecť kuracie stehná)
syr feta
šalát little gem
zrelé avokádo
špargľa (musí byť čerstvá. Poznáte to tak, že sa nedá ohnúť, ale praskne)

Suroviny na dresing
biely jogurt
balzamikový ocot
zmes čerstvých byliniek
jeden strúčik cesnaku
lyžička medu
soľ, čierne korenie

Postup prípravy
Na tanier rozložíme šalát little gem rozobraný na jednotlivé listy. Časť jednotlivých listov nakrájame na kúsky. Na šalátové listy dáme kúsky kuraťa, fetu, avokádo, nakrájanú uvarenú špargľu a šalát. Zalejeme dresingom a podávame. Ak nechceme dresing, môžeme dochutiť olivovým olejom, citrónovou šťavou, soľou a čiernym korením.
Zelenú špargľu uvaríme v osolenej vode, maximálne 2-3 minúty. Nesmieme prevariť, špargľa musí zostať pevná. Pred varením odkrojíme 3-4 centimetre spodných drevnatých častí. Nakrájame a pridáme k šalátu.

 

Nutričné poznámky

Špargľa – je bohatá na aminokyseliny asparagín a arginín. Minerály – draslík, vápnik, sodík, fosfor, síru, horčík. Vitamíny C, B (hlavne B1, B2, B9), E, karotenoidy Obsahuje vysoké množstvo purínov. Nie je vhodná pri hyperurikémii a dne.
Obsahuje vysoké množstvo vlákniny čím prispieva k lepšej peristaltike čriev- zabraňuje zápche.

Avokádo – ovocie pôvodom z tropickej a subtropickej Ameriky. Obsahuje vitamíny E, C, K, B2 (riboflavín), dopamín, serotonín. Je bohaté na bielkoviny, má nízky glykemický index. Je vhodné pri redukčných diétach, low carb diétach a pri diabete. Opatrnosť je potrebná u osôb s alergiou na latex. Konzumácia avokáda u nich môže vyvolať alergickú reakciu.

 

Autor receptu a foto: Biľová Danka
Nutričné poznámky: Vašková Judita, RNDr.

Poradenské centrum Genovital s.r.o. nájdete na Kúpeľnej 6 v Prešove. Špecializujeme sa na poradenstvo v oblasti výživy a genetickej diagnostiky. Konzultácie poskytujeme na základe objednávok, preto nás prosím pred plánovaným príchodom kontaktujte vopred.

 

Literatúra

MUDr. Martin Hrubiško, PhD.: Alergológia. Osveta. 2003. ISBN 80-8063-110-7.
MUDr. Karol Mika: Fytoterapia z pera lekára. Osveta. 2016. ISBN 978-80-8063-436-0.

 

Za účelom prispôsobenia obsahu a reklám, analýzy návštevnosti a poskytovania funkcií sociálnych médií využívame súbory cookies.