logo

Banánové lievance s ovocím

Lievance inak ako ich poznáte - originálny recept, lahodný tvaroh, ovocie, orechy, semienka...

Suroviny

1 banán
2 vajcia
kokosový olej
ovocie podľa chuti, je možné mix čerstvého a mrazeného ovocia
med (ideálne z bazových kvetov alebo lipový)
javorový sirup (nemusí byť)
polotučný tvaroh
kôra z citróna alebo pomaranča/bio
škorica
chia semienka
orechy (kešu, lieskové, vlašské)
konopné semienka
čerstvý tymián/ mäta

Postup prípravy

Základom receptu sú banánové lievance a šľahaný tvaroh. Dochutiť môžete čímkoľvek, čo máte radi. Banán popučíme, premiešame s vajíčkami, na kokosovom oleji vypekáme lievance. Lievance rozložíme na tanier, pridáme šľahaný tvaroh, ozdobíme ovocím, orechmi, konopnými semienkami/chia. Osladíme medom alebo javorovým sirupom. K touto jedlu sa výborne hodí čerstvý tymián a mäta.

Šľahaný tvaroh: tvaroh vyšľaháme, možeme pridať šľahačkovú smotanu, dochutíme citrónovou/pomarančovou kôrou, škoricou a medom. Môžete pripraviť vačšiu porciu. Čo nepoužijete na raňajky, nechajte v chladničke, ak pridáte orechy a strúhaný kokos, bude z toho ľahký dezert po obede. Je možné tvaroh s ingredienciami len vymiešať, ale vyšľahaný tvaroh je rozhodne omnoho nadýchanejší, špeciálne ak pridáte pár lyžíc šľahačkovej smotany.

Nutričné poznámky

Banány - podieľajú sa na správnom fungovaní črevnej peristaltiky. Sú bohatým zdrojom vlákniny a draslíka.

Škorica - podporuje chuť k jedlu, zlepšuje trávenie, pôsobí proti nafukovaniu. Odporúča sa proti reumatizmu - na vonkajšie použitie.

Konopné semienka - sú bohatým zdrojom omega-3 mastných kyselín, vitamínov skupiny B, horčíka a draslíka. Prispievajú k prevencii srdcovo-cievnych ochorení a redukcii zápalových procesov.

Autor receptu a foto: Biľová Danka
Nutričné poznámky: Vašková Judita, RNDr.

Poradenské centrum Genovital s.r.o. nájdete na Kúpeľnej 6 v Prešove. Špecializujeme sa na poradenstvo v oblasti výživy a genetickej diagnostiky. Konzultácie poskytujeme na základe objednávok, preto nás prosím pred plánovaným príchodom kontaktujte vopred.

 

Literatúra:

prof. Ing. Pavel Valíček DrSc.: Koření a jeho léčivé účinky: Nakladatelství Start. 2005.ISBN 978-80-86231-34-1.

Za účelom prispôsobenia obsahu a reklám, analýzy návštevnosti a poskytovania funkcií sociálnych médií využívame súbory cookies.