logo

Grilovaný halloumi syr, cícer na kari

Cyperská špecialita - skvelý syr Halloumi. Doprajte si čaro Stredomoria s našim receptom...

Suroviny
halloumi syr (alebo tvrdý syr na grilovanie)
olivový olej
cícer
kari korenie/môže byť prípadne garam masala - minimálne dve lyžice korenia
kurkuma – jedna lyžica
mletá červená paprika – čajová lyžička
mletý koriander – čajová lyžička
kokosové mlieko – nemusí byť
zeleninový vývar
malá paradajka
čerstvá koriandrová vňať
cibuľa
čerstvý zázvor – kto má rád pikantnejšie - nešetriť
cesnak – množstvo podľa chuti, doporučujem cca 3 strúčiky
čerstvá chilli paprika
čierne sezamové semienka – nemusia byť, ale na tanieri vyzerajú veľmi efektne.

Postup prípravy:

Na oleji orestujeme nakrájanú cibuľku, pridáme časť nakrájeného zázvoru a cesnak. Cibuľka by nemala zhnednúť. Do zmesi zapracujeme kurkumu, kari, mletý koriander, a nakoniec malú nakrájanú paradajku a mletú papriku – touto úpravou sa zvýrazní chuť korenia. Pridáme cícer, zalejeme zeleninovým vývarom a varíme do zmäknutia. Ku koncu varenia dáme do zmesi nastrúhaný zázvor a pretlačený cesnak. Môžeme pridať pár lyžíc kokosového mlieka (zjemní chuť jedla). Pred servírovaním pridáme nakrájanú koriandrovú vňať.
Syr nakrájame na plátky, potrieme olejom z oboch strán, na rozpálenej panvici orestujeme do zlatista. Je to veľmi rýchle, trvá to menej ako minútu. Servírujeme s cícerom, ozdobíme sezamovými semienkami, bylinkami, nakrájanú chilli paprikou, ihneď podávame.

 

Nutričné poznámky: 

Halloumi - tradičný polotuhý syr vyrábaný z ovčieho a kozieho mlieka. Je výborný tepelne upravený. Halloumi je charakteristický hlavne pre Cyperskú kuchyňu.

Cesnak – má silné antimikrobiálne účinky. Je mimoriadne účinný proti stafylokokovým infekciám a kandide. Ovplyvňuje krvnú zrážanlivosť (antitrombotické účinky). Znižuje krvný tlak. Posilňuje imunitu stimuláciou tvorby T-lymfocytov. Podporuje vylučovanie tráviacich enzýmov. Je vhodný pri zápaloch dýchacích ciest.

Kurkuma –  kurkuminoidy prítomné v podzemku rastliny vykazujú protizápalové účinky, chemoprotektívne a rastovo inhibičné aktivity proti niektorým líniám nádorových buniek. Tiež bolo dokázané, že potláčajú angiogenézu (tlmia rast nových ciev v nádorovom tkanive). Pôsobia proti množeniu baktérií a proti hubovitým ochoreniam (plesne, kvasinky). Znižuje krvnú zrážanlivosť, podporujú regeneráciu pečene a vylučovanie žlče.  Kurkuma sa neodporúča pri akútnych zápaloch žlčníka a pečene!

Zázvorzlepšuje peristaltiku čriev, zvyšuje koncentráciu enzýmu amylázy v slinách, znižuje cholesterol, má antitrombotické účinky. Pomáha pri kinetózach. Je účinný pri infekciách dýchacích ciest.

Koriander – povzbudzuje trávenie, odstraňuje nafukovanie.

 

Autor receptu a foto: Biľová Danka
Nutričné poznámky: Vašková Judita, RNDr.

Poradenské centrum Genovital s.r.o. nájdete na Kúpeľnej 6 v Prešove. Špecializujeme sa na poradenstvo v oblasti výživy a genetickej diagnostiky. Konzultácie poskytujeme na základe objednávok, preto nás prosím pred plánovaným príchodom kontaktujte vopred.

 

Literatúra:

prof. Ing. Pavel Valíček DrSc.: Koření a jeho léčivé účinky: Nakladatelství Start. 2005.ISBN 978-80-86231-34-1.
MUDr. Karol Mika: Fytoterapia z pera lekára. Osveta. 2016. ISBN 978-80-8063-436-0.

Za účelom prispôsobenia obsahu a reklám, analýzy návštevnosti a poskytovania funkcií sociálnych médií využívame súbory cookies.