logo

Čoko pena

Chutná pochúťka, ktorá vďaka vysokému obsahu omega-3 mastných kyselín pôsobí v prevencii zápalových procesov a kardiovaskulárnych chorôb.

Suroviny:

mlieko (alebo jeho rastlinná náhrada – mandľové, ryžové, sójové)
chia semienka
strúhaný kokos
med kakao
štipka soli

Postup prípravy:

Do nádoby pridáme mlieko, chia semienka (približne 5 polievkových lyžíc na 1 dcl mieka). Možné je pridať aj strúhaný kokos. Osladíme lyžičkou medu, alebo javorovým sirupom. Pridáme 2,5 lyžíc kakaa a štipku soli. Všetko spolu mixujeme približne 1 minútu, kým sa nevytvorí pena. Zmes vlejeme do sklenených pohárov a ozdobíme podľa chuti. Výborné sú kokosové chipsy so slaným karamelom. Môžeme pridať trošku chilli. Ak necháme pripravenú zmes stáť dlhšie v chladničke zmes bude pevnejšia, ale mazľavejšia pretože chia semienka zmenia konzistenciu. Keď penu servírujeme hneď je chrumkavejšia.

Nutričné poznámky:

Chia semienka sú semienka pochádzajúce zo šalvie hispánskej. Patria medzi olejnaté semená s 20 – 40 % obsahom olejov. Oleje sú tvorené hlavne omega-3 a omega-6 mastnými kyselinami v pomere 60 : 20 %. Obsahujú účinné antioxiadanty, ktoré ich chránia pred oxidáciou. Chia semienka sú zdrojom vápnika, zinku, železa, horčíka, fosforu. Obsahujú vysoké množstvo vlákniny.

Chia semienka vďaka vysokému podielu omega-3 mastných kyselín prispievajú k potláčaniu zápalových procesov a sú významné v prevencii kardiovaskulárnych chorôb.

Autor receptu a foto: Biľová Danka
Nutričné poznámky: Vašková Judita, RNDr.

Poradenské centrum Genovital s.r.o. nájdete na Kúpeľnej 6 v Prešove. Špecializujeme sa na poradenstvo v oblasti výživy a genetickej diagnostiky. Konzultácie poskytujeme na základe objednávok, preto nás prosím pred plánovaným príchodom kontaktujte vopred.

Za účelom prispôsobenia obsahu a reklám, analýzy návštevnosti a poskytovania funkcií sociálnych médií využívame súbory cookies.