logo

Goji pre krásu a vitalitu

Kustovnica čínska (Lycium chinense), čínsky Gou Qi Zi u nás známa pod názvom Goji je vo svete stále populárnejšia ako zdroj veľkého množstva zdraviu prospešných vitamínov a minerálov.

Plody Kustovnice čínskej sú u nás stále populárnejšie a sú bežne dostupné predovšetkým v obchodoch so zdravou výživou.

Kustovnica čínska sa prirodzene vyskytuje v severných a západných oblastiach Číny a v Japonsku. Nájdeme ju aj v Himalájach a to až do výšky 2 500 m nad morom.

Ker dorastá do výšky 3 m. Plody sú červenooranžové 1 – 2 cm dlhé bobule, ktoré sú významným zdrojom imunologicky aktívnych polysacharidov, esenciálnych aminokyselín a prírodných antioxidantov.

Sú bohatým zdrojom provitamínu A, vitamínov B1, B2, B6, C, E a množstva sterolov. Z minerálnych látok je najviac zastúpený fosfor, vápnik, železo, ale nájdeme tu aj zinok, meď, selén, germánium atď.

Majú tonifikačný účinok na imunitný systém a tým prospievajú zdraviu a posilňujú organizmus. Spomaľujú proces stárnutia pokožky aj celého organizmu.

Prispievajú k zníženiu krvného tlaku, zníženiu hladiny cukru a cholesterolu. Vďaka významnému podielu beta – karoténu a ďalších biologicky aktívnych látok významne prospievajú nášmu zraku (zápaly spojiviek, šerosleposť, svetloplachosť, zlepšujú videnie v tme). Organické látky prítomné v plodoch stimulujú parasympatický nervový systém, ktorý sa zjednodušene povedané stará o pokoj, oddych a šetrenie sa.

Biologicky aktívne látky izolované z rastliny a plodov sú skúmané v súvislosti s možným podporným účinkom v liečbe určitých druhov onkologických ochorení.

Odporúčaná denná dávka je 6 – 15 g suchých plodov najčastejšie vo forme odvaru, alebo tinktúry.

V tradičnej čínskej medicíne sa pre liečebné účely okrem plodov využívajú aj listy a kôra koreňov. Gou Qi Zi je považovaná za potravinu podporujúcu dlhovekosť, silu a sexuálnu potenciu.

Kustovnica čínska je súčasťou mnohých bylinných receptúr po stáročia využívaných tradičnou čínskou medicínou napr. Ming Mu Di Huang Wan a Qi Ju Di Huang Wan, ktoré sa používajú pre podporu zraku.

Plody sa bežne využívajú aj v potravinárstve pri príprave smoothies, koláčov, na dochutenie ryže, ale aj ako príloha k mäsu, rybám a pod. Vhodné sú aj na priamu konzumáciu, alebo ich môžete pridávať do koláčov, sušienok, ovsených vločiek podobne ako hrozienka. Sušené bobule odporúčam na niekoľko minút namočiť do vody, tým plody zmäknú a sú chuťovo úžasné.

Poradenské centrum Genovital s.r.o. nájdete na Kúpeľnej 6 v Prešove. Špecializujeme sa na poradenstvo v oblasti výživy, výživových doplnkov a genetickej diagnostiky. Konzultácie poskytujeme na základe objednávok, preto nás prosím pred plánovaným príchodom kontaktujte vopred. V prípade otázok môžete využiť našu ONLINE PORADŇU.

 

Literatúra:

prof. Ing. Pavel Valíček DrSc.: Léčivé rostliny Číny a Vietnamu (j-z) 2.díl. Nakladatelství Start Benešov / rok 2010 / ISBN: 978-80-86231-52-5.

Cao GW1, Yang WG, Du P.: Observation of the effects of LAK/IL-2 therapy combining with Lycium barbarum polysaccharides in the treatment of 75 cancer patients. Zhonghua Zhong Liu Za Zhi. 1994 Nov;16(6):428-31

Bucheli P, Vidal K, Shen L, et al. Goji berry effects on macular characteristics and plasma antioxidant levels. Optom Vis Sci. 2011 Feb;88(2):257-62


Súvisiace produkty

Za účelom prispôsobenia obsahu a reklám, analýzy návštevnosti a poskytovania funkcií sociálnych médií využívame súbory cookies.