logo

Kurkuma nielen v kuchyni

Tradične sa kurkuma využíva najmä v gastronómii, ale má svoje nezastupiteľné miesto v ajurvéde a čínskej medicíne. Stále väčšiu pozornosť jej venuje moderná veda

Kurkuma je korenie pochádzajúce z južnej a juhovýchodnej Ázie. V súčasnosti sa pestuje hlavne v Číne a Indii. Poznáme viac druhov tohto unikátneho korenia, ale najznámejším druhom je Curcuma longa.

Jedná sa o trvalku patriacu do čeľade zázvorovitých (Zingiberaceae).

Podzemok rastliny obsahuje 1,5 – 5 % silíc, 6 – 10 % živíc, ktorých hlavnou súčasťou je kurkumín zodpovedný za krásne žlté sfarbenie. Je vo vode takmer nerozpustný, ale rozpúšťa sa v tukoch a v alkohole. Kurkumín je citlivý na svetlo, preto sa korenie odporúča uchovávať v tme v dobre uzatvorených nádobách.

V praxi sa používa čerstvý, alebo sušený podzemok.

Tradične sa využíva najmä v gastronómii, ale má svoje nezastupiteľné miesto aj v ajurvéde a tradičnej čínskej medicíne. Stále väčšiu pozornosť kurkumínu venuje moderná veda.

V súčasnosti sa intenzívne študuje jeho zdravotný potenciál. Výskumom bolo potvrdené, že kurkuminoidy prítomné v podzemku rastliny vykazujú protizápalové účinky (inhibícia COX-2, prostaglandínov, leukotriénov), chemoprotektívne a rastovo inhibičné aktivity proti niektorým líniám nádorových buniek. Tiež bolo dokázané, že potláčajú angiogenézu (tlmia rast nových ciev v nádorovom tkanive). Pôsobia proti množeniu baktérií a proti hubovitým ochoreniam (plesne, kvasinky).

Kurkuminoidy znižujú krvnú zrážanlivosť, podporujú regeneráciu pečene a vylučovanie žlče.

Perorálne sa kurkuma odporúča pri problémoch s trávením, hnačkách, nafukovaní, strate chuti do jedla, pečeňových a žlčníkových problémoch.

Neodporúča pri akútnych zápaloch žlčníka a pečene !

Kontraindikáciou je tehotenstvo a kojenie. Vysoké dávky kurkumínu môžu zvyšovať účinok antitrombotických liečiv.

Biologická dostupnosť kurkumínov je pomerne nízka. Pre zvýšenie účinnosti sa odporúča užívať kurkumín v kombinácii s piperínom, alebo bromelaínom, ktoré pomáhajú zlepšiť jeho biologickú dostupnosť.

Pre bližšie informácie týkajúce sa zdravotných účinkov kurkumínov odporúčam článok autorov:

Susan J. Hewlings, Douglas S. Kalman.: Curcumin: A Review of Its’ Effects on Human Health. Foods 2017, 6, 92. 2-11.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5664031/

 

Literatúra:

prof. Ing. Pavel Valíček DrSc.: Koření a jeho léčivé účinky: Nakladatelství Start. 2005.ISBN 978-80-86231-34-1.

Susan J. Hewlings, Douglas S. Kalman.: Curcumin: A Review of Its’ Effects on Human Health. Foods 2017, 6, 92. 2-11.

prof. RNDr. Lubomír Opletal CSc.: Přírodní látky a jejich biologická aktivita. Nutraceutika. Sekundárni metabolity rostlin. Nakladatelství Karolinum. Praha. 2016. ISBN 978-80-246-2084-8.


Súvisiace produkty

Novinka
Top
Akcia
MycoMedica CURCUMIN MycoMedica Curcumin
Za účelom prispôsobenia obsahu a reklám, analýzy návštevnosti a poskytovania funkcií sociálnych médií využívame súbory cookies.