Kurkuma nielen v kuchyni
Tradične sa kurkuma využíva najmä v gastronómii, ale má svoje nezastupiteľné miesto v ajurvéde a čínskej medicíne. Stále väčšiu pozornosť jej venuje moderná veda

Kurkuma je korenie pochádzajúce z južnej a juhovýchodnej Ázie. V súčasnosti sa pestuje hlavne v Číne a Indii. Poznáme viac druhov tohto unikátneho korenia, ale najznámejším druhom je Curcuma longa.
Jedná sa o trvalku patriacu do čeľade zázvorovitých (Zingiberaceae).
Podzemok rastliny obsahuje 1,5 – 5 % silíc, 6 – 10 % živíc, ktorých hlavnou súčasťou je kurkumín zodpovedný za krásne žlté sfarbenie. Je vo vode takmer nerozpustný, ale rozpúšťa sa v tukoch a v alkohole. Kurkumín je citlivý na svetlo, preto sa korenie odporúča uchovávať v tme v dobre uzatvorených nádobách.
V praxi sa používa čerstvý, alebo sušený podzemok.
Tradične sa využíva najmä v gastronómii, ale má svoje nezastupiteľné miesto aj v ajurvéde a tradičnej čínskej medicíne. Stále väčšiu pozornosť kurkumínu venuje moderná veda.
V súčasnosti sa intenzívne študuje jeho zdravotný potenciál. Výskumom bolo potvrdené, že kurkuminoidy prítomné v podzemku rastliny vykazujú protizápalové účinky (inhibícia COX-2, prostaglandínov, leukotriénov), chemoprotektívne a rastovo inhibičné aktivity proti niektorým líniám nádorových buniek. Tiež bolo dokázané, že potláčajú angiogenézu (tlmia rast nových ciev v nádorovom tkanive). Pôsobia proti množeniu baktérií a proti hubovitým ochoreniam (plesne, kvasinky).
Kurkuminoidy znižujú krvnú zrážanlivosť, podporujú regeneráciu pečene a vylučovanie žlče.
Perorálne sa kurkuma odporúča pri problémoch s trávením, hnačkách, nafukovaní, strate chuti do jedla, pečeňových a žlčníkových problémoch.
Neodporúča pri akútnych zápaloch žlčníka a pečene !
Kontraindikáciou je tehotenstvo a kojenie. Vysoké dávky kurkumínu môžu zvyšovať účinok antitrombotických liečiv.
Biologická dostupnosť kurkumínov je pomerne nízka. Pre zvýšenie účinnosti sa odporúča užívať kurkumín v kombinácii s piperínom, alebo bromelaínom, ktoré pomáhajú zlepšiť jeho biologickú dostupnosť.
Pre bližšie informácie týkajúce sa zdravotných účinkov kurkumínov odporúčam článok autorov:
Susan J. Hewlings, Douglas S. Kalman.: Curcumin: A Review of Its’ Effects on Human Health. Foods 2017, 6, 92. 2-11.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5664031/
Literatúra:
prof. Ing. Pavel Valíček DrSc.: Koření a jeho léčivé účinky: Nakladatelství Start. 2005.ISBN 978-80-86231-34-1.
Susan J. Hewlings, Douglas S. Kalman.: Curcumin: A Review of Its’ Effects on Human Health. Foods 2017, 6, 92. 2-11.
prof. RNDr. Lubomír Opletal CSc.: Přírodní látky a jejich biologická aktivita. Nutraceutika. Sekundárni metabolity rostlin. Nakladatelství Karolinum. Praha. 2016. ISBN 978-80-246-2084-8.