logo

Púpava lekárska

Púpava lekárska je známa ako burina ale aj ako významná liečivá rastlina. Vo fytoterapii sa používa koreň a vňať.

Púpava lekárska (Taraxacum officinale), rastlina s krásnymi žltými kvetmi je všetkým dobre známa. Mnohí ju však považujú za nepríjemnú burinu, ktorá vie poriadne potrápiť naše trávniky. Faktom ale je, že táto krásna rastlina obsahuje množstvo biologicky aktívnych látok a je po stáročia bežnou súčasťou mnohých bylinných prípravkov.

Vo fytoterapii sa používa koreň (Radix taraxaci) a vňať (Herba taraxaci).

Podporuje trávenie tým, že stimuluje vylučovanie tráviacich enzýmov, žalúdočnej šťavy a žlče. Uvoľňuje spazmy v žlčových cestách. Kvôli obsahu draslíka, flavonoidov a kyseliny kremičitej má mierne močopudné účinky. Púpava sa pre významný obsah inulínu v koreni odporúča ako prospešná potravina pre diabetikov. Mladé listy tejto rastliny sú obľúbenou súčasťou jarných šalátov alebo jarných detoxikačných kúr.

Korene sa vykopávajú na jeseň alebo skoro na jar, kedy sú v koreni maximálne sústredené všetky biologicky aktívne látky. Vňať sa zbiera pred kvitnutím rastliny. Z koreňa sa pripravujú liečivé odvary (1 kávová lyžička na šálku vody) alebo zápary (1 lyžica na 1 a pol pohára vody). Z koreňa sa vyrába aj „púpavová káva“.

 

Použitie:

- pre podporu chuti do jedla

- pre zlepšenie trávenia pri nedostatočnom vylučovaní tráviacich štiav

- pre podporu tvorby žlče

- pre uvoľnenie spazmov žlčových ciest

- pre podporu regenerácie pečene

- pre zlepšenie metabolizmu organizmu

- kvôli obsahu inulínu v koreni sa odporúča ako prospešná potravina pre diabetikov

 

Púpava je známa aj v tradičnej čínskej medicíne. V liečivých odvaroch sa používa púpava mongolská (Taraxacum mongolicum), ktorú nachádzame pod čínskym názvom Pu Gong Ying. Prirodzene sa vyskytuje v Čine, Mongolsku, Kórei a Rusku.

Z pohľadu tradičnej čínskej medicíny má Pu Gong Ying povahu chladnú, chuť horkú a sladkú, tropizmus k dráhe pečene a žalúdka. Je súčasťou mnohých liečivých zmesí so zameraním na podporu pečene, žlčníka a terapiu zápalov kože, očí, zápalov prsníka a pod.

V oblasti Číny a Tibetu rastie tiež Taraxacum sinicum, Taraxacum tibeticum a Taraxacum cuspidatum.

 

Literatúra:

Mika K.: Fytoterapia z pera lekára, Vydavateľstvo Osveta, Martin 2016. ISBN: 978-80-8063-436-0.

2. Valíček P.: Léčivé rostliny Číny a Vietnamu 2. díl. START 2010. ISBN: 978-80-86231-52-5.


Súvisiace produkty

Novinka
Top
Akcia
Pestrec MycoMedica Pestrec
Novinka
Top
Akcia
Púpava koreň Púpava koreň
Za účelom prispôsobenia obsahu a reklám, analýzy návštevnosti a poskytovania funkcií sociálnych médií využívame súbory cookies.