logo

Alergie z pohľadu čínskej medicíny

Tradičná čínska medicína vníma každé ochorenie ako narušenie harmónie a rovnováhy organizmu. Tak je to aj v prípade alergií.

Alergie z pohľadu TCM

V súčasnosti sú alergie stále viac rozšírené a žiaľ stretávame sa s nimi čoraz častejšie. Obvykle sa jedná o sezónne peľové alergie (senná nádcha), potravinové alergie alebo kožné alergické prejavy ktoré dokážu nepríjemne ovplyvniť kvalitu každodenného života.

Z pohľadu modernej medicíny hovoríme o alergii ako o neprimeranej reakcii imunitného systému na prítomnosť bežných súčastí okolitého prostredia ako sú napr. peľ, roztoče, plesne, alebo niektoré potraviny.

Ako sa na alergie pozerá tradičná čínska medicína ?

Tradičná čínska medicína vníma každé ochorenie ako narušenie harmónie a rovnováhy organizmu. Tak je to aj v prípade alergií.

Za vznikom alergie z pohľadu tradičnej čínskej medicíny môže byť nedostatočná obranná energia Qi (Wei Qi). Ak je Wei Qi oslabená nedokáže ochrániť organizmus pred vonkajším alergénom.

Posilniť obrannú energiu Wei Qi je možné vhodnou stravou, pohybovou aktivitou ale aj bylinami ktoré nám tradičná čínska medicína ponúka a ktoré sú overené stáročiami.

Jednou z najznámejších bylinných receptúr na spevnenie obrannej Wei Qi je bylinná receptúra Yu Ping Feng San.

Tradičná čínska medicína odporúča Yu Ping Feng San užívať aspoň 3 týždne pred nástupom sezónnych alergií alebo sezónnych respiračných ochorení. Zmes má imunomodulačné vlastnosti. Na jednej strane pomáha posilniť imunitný systém v prípade viróz a bakteriálnych infekcií, ale na strane druhej pomáha eliminovať prehnanú reakciu imunitného systému v prípade alergickej reakcie.

Bylinná receptúra Yu Ping Feng San obsahuje 3 byliny: Huang Qi (Kozinec blanitý), Bai Zhu (Atraktylis veľkoúborový) a Fang Feng (Ledebouriela rozložitá).

Huang Qi - Kozinec blanitý (Radix astragali) slovami tradičnej čínskej medicíny dopĺňa Qi, spevňuje povrch a obrannú energiu Wei Qi, podporuje obeh Qi a krvi.

Z pohľadu modernej medicíny môžeme povedať že podporuje prirodzenú obranyschopnosť organizmu, podporuje normálnu činnosť cievneho systému, pôsobí ako adaptogén a antioxidant, má imunomodulačné schopnosti.

Bai Zhu - Atraktylis veľkoúborový (Rhizoma atractylodis macrocephalae) z pohľadu tradičnej čínskej medicíny dopĺňa energiu Qi, spevňuje slezinu, vysušuje vlhkosť, pomáha pri zahlienení, má močopudné účinky, odporúča sa pri opuchoch ale aj pri nadmernom potení. Rastlina je rozšírená hlavne v Číne, Japonsku a Kórei. Patrí medzi veľmi často používané byliny v tradičnej čínskej fytoterapii.

Fang Feng – Ledebouriela rozložitá (Radix ledebouriellae) podporuje imunitný systém, pomáha pri bolestiach pri nachladnutí, má protizápalové účinky. Rastlina je rozšírená hlavne v Číne, Mongolsku, Kórei a v niektorých oblastiach Ruska.

 Literatúra:

Valíček P.: Léčivé rostliny Číny a Vietnamu. Nakladatelství Start Benešov 2010. ISBN 978-80-86231-52-5.


Súvisiace produkty

Novinka
Top
Akcia
Kozinec blanitý Sibyl 60 kapsúl Kozinec blanitý-Huang Qi
Za účelom prispôsobenia obsahu a reklám, analýzy návštevnosti a poskytovania funkcií sociálnych médií využívame súbory cookies.