logo

Zapekané tvarohovo-špenátové knedlíčky „Malfatti“ s omáčkou Napoletana

Malfatti znamenajú v preklade nepodarky, takže pri príprave tohto jedla sa zámerne nesnažíme o výrobu perfektných nočkov :)

Tvarohovo-špenátové knedlíčky

Suroviny


- 250 g ricotty – necháme v cedníku odkvapkať, aby sme ju zbavili tekutiny
- 100 gr strúhaného parmezánu
- 1 celé vajíčko
- 1 žĺtok
- Hrsť čerstvej bazalky
- 1 šalotka
- Dve hrste baby špenátu
- 80 g hrubej múky alebo krupice
- Lyžica ghee alebo masla
- Muškátový oriešok
- Strúčik cesnaku
- Strúhaný parmezán na posypanie
- Trochu olivového oleja


Napoletana


- Menšia nakrájaná cibuľa
- Dva strúčiky cesnaku, pretlačené
- Konzerva paradajok
- Soľ a cukor

 

Postup prípravy


Na ghee orestujeme nakrájanú šalotku a cesnak, pridáme špenát, ktorý zľahka osolíme
a dochutíme štipkou muškátového orieška. Špenát veľmi dôkladne scedíme a vodu
uchováme extra.
Zmiešame ricottu s parmezánom, múkou/krupicou, pridáme vajíčko a žĺtok, osolíme a
pridáme scedený a nasekaný špenát a nakrájanú bazalku. Múku pridávame postupne,
aby cesto bolo pevnejšie, ale nie tuhé. Ak by bolo tuhšie, môžeme pridať trochu vody
zo špenátu a naopak, ak by bolo riedke, pridáme múku.
Veľkú dosku na krájanie poprášíme múkou. Pomocou dvoch lyžičiek, ktoré namáčame
v horúcej vode tvoríme knedlíčky – malfatti, ukládáme na poprášenú dosku. V tomto
momente môžeme malfatti aj mraziť, budeme ich mať pripravené pre inú príležitosť.
Malfatti varíme v osolenej vriacej vode, pozor, nesmieme preplniť hrniec. Malfatti sú
uvarené keď vyplávajú na povrch, trvá to asi 2 minúty.
Pripravíme si klasickú omáčku Napoletana: na panvici orestujeme do mäkka
nakrájanú cibuľu, cesnak, pridáme paradajky z konzervy, osolíme, dochutíme cukrom.

Omáčku vylejeme do zapekacej misky, na ňu poukladáme malfatti, posypeme
strúhaným parmezánom a zľahka postriekame olivovým olejom. Malfatti tak dostanú
veľmi chutnú krustu. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 C asi 10-15 minút. Na stole
môžeme ešte posypať nastrúhaným parmezánom a pridať čerstvú bazalku.

Autor receptu a foto: Biľová Danka

Za účelom prispôsobenia obsahu a reklám, analýzy návštevnosti a poskytovania funkcií sociálnych médií využívame súbory cookies.