logo

Chilli con carne

Chilli con carne pripravené so štipkou čokolády a servírované s plátkom nektarinky.

Chilli con carne

Použité suroviny


- 500 gr. chudého mletého hovädzieho mäsa
- 1 veľká cibuľa
- 1 veľká červená paprika
- 4 strúčiky cesnaku
- 200 ml hovädzieho bujónu
- 1 plechovka lúpaných paradajok
- 1 plechovka červenej fazule
- Soľ, čierne korenie na dochutenie
- 1 veľký alebo 2 malé čtvorčeky horkej čokolády – výrazne doporučujem
- Hrsť mrazenej kukurice


Korenie


- 2 bobkové listy
- 1 kávová lyžička kajenského korenia, granulovanej cibule, granulovaného cesnaku
- 1 polievková lyžica mletej rímskej rasce, oregana, údenej sladkej papriky
- 1/2 červeného čerstvého chilli nakrájeného – ako kto znesie, nemusí byť
Ak sa rozhodnete použiť mix hotového mexického korenia z obchodu, pridajte určite ešte
bobkový list.


Postup prípravy


Cibuľu nakrájíme nadrobno, papriku na prúžky, chilli na kolieska, cesnak pretlačíme.
Rozpálime olej, pridáme cibuľu, opekáme do sklovita, potom pridáme papriky, čerstvé chilli, cesnak a korenie a za stálého miešania dusíme na miernom ohni cca 5 minút. Paprika sa
nesmie spáliť. Zvýšime intenzitu ohňa, pridáme mleté mäso, ktoré opekáme, tak, aby sa začalo drobiť. Do zmesi vlejeme bujón, necháme chvíľku dusiť, nakoniec pridáme lúpané paradajky a fazuľu. Dusíme cca 20 minút. Úplne na konci do chilli noc carne vhodíme mrazenú kukuricu, čokoládu a rozmiešame. Čokoláda dodá chilli veľmi špecifickú chuť.
Mexičania ju do chilli noc carne často pridávajú.
Servírujeme s ryžou, je možné pridať plátok nektarinky, aj keď sa to na prvá pohľad nezdá, veľmi dobre sa s jedlom snúbi a skvele na tanieri vyzerá.

Autor receptu a foto: Biľová Danka

Za účelom prispôsobenia obsahu a reklám, analýzy návštevnosti a poskytovania funkcií sociálnych médií využívame súbory cookies.