logo

Kozinec blanitý-bylinka s tisícročnou tradíciou

Jedná sa o nenáročnú rastlinu z čeľade bôbovitých (Fabaceae), pochádzajúcu z Číny a Mongolska. Koreň rastliny je tísíce rokov využívaný v tradičnom bylinkárstve a je súčasťou množstva receptúr patriacich k zlatému pokladu tradičnej čínskej medicíny.

Astragalus glycophyllos-ilustračný obrázok príbuzného druhu

Kozinec blanitý (Astragalus membranaceus) v tradičnej čínskej medicíne známy pod názvom Huang Qi (koreň rastliny, Rhadix Astragali).

Jedná sa o nenáročnú rastlinu z čeľade bôbovitých (Fabaceae), pochádzajúcu z Číny a Mongolska. Koreň rastliny je tísíce rokov využívaný v tradičnom bylinkárstve a je súčasťou množstva receptúr patriacich k zlatému pokladu tradičnej čínskej medicíny.

Astragalus obsahuje množstvo biologicky aktívnych látok-saponíny, polysacharidy, flavonoidy, kyselina listová, minerálne látky-selén, zinok, železo, aminokyseliny, ktoré majú významné antioxidačné, protizápalové a imunostimulačné účinky. Pomáhajú tým posilňovať prirodzené obranné mechanizmy organizmu. Antioxidanty chránia pred nepriaznivým účinkom voľných radikálov, čím chránia bunky pred poškodením a pomáhajú redukovať zápaly.

Extrakty z rastliny majú priaznivý účinok napr. pri respiračných ochoreniach, pri ochoreniach tráviaceho systému ako sú poruchy trávenia, hnačka, nafukovanie. Podporujú metabolizmus a odstraňujú únavu. Pomáhajú redukovať nežiadúce účinky radioterapie a chemoterapie. Pomáhajú pri vodnatých opuchoch, majú diuretický účinok.

Kozinec blanitý môže byť dobrým pomocníkom v procese regenerácie tkanív.

V tradičnej čínskej medicíne patrí koreň rastliny Huang Qi (Rhadix Astragali) do skupiny bylín „doplňujúcich Qi.“ Slovami tradičnej čínskej medicíny Huang Qi-dopĺňa Qi, dvíha Yang, spevňuje povrch, pomáha odstraňovať vodnaté yinové opuchy a pomáha pri terapii dlhodobo a ťažko sa hojacích rán.

Huang Qi je súčasťou množstva známych bylinných receptúr ako je napr. Yu Ping Feng Tang (odolnosť ebenového vetrolamu), alebo Bu Zhong Yi Qi Tang (Tygrí prameň).

Výživové doplnky vo forme čistého extraktu rastliny Kozinec blanitý alebo tradičné bylinné receptúry s obsahom Huang Qi (Kozinec blanitý, koreň) vo forme wanov (guličiek) sú dostupné aj v našom e-shope.

 Pre bližšie informácie je možné využiť ONLINE PORADŇU alebo e-mail info@genovital.sk.

Literatúra:

Ando V.: Farmakologie klasické čínske medicíny. Svítání. 2007. ISBN 978-80-86198-47-7.

Košťálová D., Fialová S., Račková L.: Fytoterapia v súčasnej medicíne. vydavateľstvo Osveta. 2012. ISBN 978-80-8063-384-4.

 


Súvisiace produkty

Novinka
Top
Akcia
Kozinec blanitý Sibyl 60 kapsúl Kozinec blanitý-Huang Qi
Za účelom prispôsobenia obsahu a reklám, analýzy návštevnosti a poskytovania funkcií sociálnych médií využívame súbory cookies.