logo

Vitamín B12-funkcie, nedostatok, potravinové zdroje

Prečo je vitamín B12 potrebný? Aké sú prejavy nedostatku vitamínu B12? Ktoré potraviny sú zdrojom vitamínu B12?

výživa

Vitamín B12 (kobalamín) je esenciálny vo vode rozpustný vitamín. Ľudský organizmus ho nedokáže vyrobiť a preto je nutné vitamín B12 dopĺňať formou potravy. Vyvážená strava poskytuje dostatočné množstvo tohto vitamínu. Nedostatok vitamínu B12 však môžeme pozorovať v prípade niektorých ochorení, výživových smerov a často aj vo vyššom veku.

Prečo je vitamín B12 potrebný?

Vitamín B12 je nevyhnutný pre správnu krvotvorbu, vývoj a funkciu nervovej sústavy, syntézu DNA, RNA a pre množstvo ďalších metabolických funkcií. Pôsobí pri premene kyseliny listovej na jej aktívnu formu, dôležitú úlohu zohráva aj pri syntéze metionínu a homocysteínu. Objav vitamínu B12 je spojený s ochorením perniciózna anémia, ktoré je formou megaloblastovej anémie a patrilo v minulosti k smrteľným ochoreniam. Začiatkom 20. storočia vedci George Minot a William Murphy dokázali, že toto ochorenie sa dá liečiť konzumáciou surovej pečene, ktorá podporila tvorbu erytrocytov (červených krviniek).

Aké sú prejavy nedostatoku vitamínu B12?

Nedostatok vitamínu B12 sa prejavuje megaloblastovou anémiou, poškodením tráviaceho traktu, môžu byť prítomné neurologické prejavy. Vitamín B12 je nevyhnutný pre udržanie zdravého nervového systému. Zohráva kľúčovú úlohu pri produkcii myelínu, ochranného obalu, ktorý obklopuje nervové vlákna. Dostatočná hladina vitamínu B12 je nevyhnutná pre optimálnu funkciu nervových buniek a pre prevenciu neurologických porúch, ako sú parestézie (mravenčenie, zmeny citlivosti), ataxie (poruchy koordinácie telesných pohybov), depresie, strata pamäti, slabosť, zmeny nálad.

Kto je najviac ohrozený nedostatkom vitamínu B12?

K najviac ohrozeným skupinám patria osoby ktorých ochorenia sú zodpovedné za nedostatočné vstrebávanie kobalamínu. Patrí sem napr. perniciózna anémia, atrofická gastritída, Crohnova choroba, celiakia, pankreatická insuficiencia, gastrektómia.

K rizikovej skupine patria tiež seniori. Je to dané tým, že vo vyššom veku je fyziologicky zhoršené vstrebávanie živín, znížený pocit hladu a následne aj znížený prívod stravy čo vedie k nedostatočnej výžive. Následne dochádza k vyčerpávanie zásob vitamínu B12 a v priebehu niekoľkých rokov môže dôjsť k objaveniu sa príznakov deficitu kobalamínu.

K nedostatku vitamínu B12 môže dochádzať aj u vegánov. Vitamín B12 je prítomný v potravinách živočíšneho pôvodu, preto jeho nedostatočný príjem potravou môže byť dôvodom vzniku deficitu u osôb nekonzumujúcich žiadne živočíšne produkty.

Riziko nedostatočného vstrebávania vitamínu B12 predstavujú aj niektoré lieky a chronický alkoholizmus.

Ktoré potraviny sú zdrojom vitamínu B12?

Vitamín B12 (kobalamín) sa nachádza v potravinách živočíšneho pôvodu. Baktérie žijúce v telách živočíchov dokážu syntetizovať vitamín B12, ktorý sa následne ukladá v ich svalovine a vnútornostiach. Najbohatším zdrojom vitamínu B12 je pečeň. Medzi ďalšie významné zdroje patrí mäso, hydina, ryby, vajcia (najmä žĺtok), morské plody (najmä mušle, ustrice).

Rastlinné produkty sú na vitamín B12 veľmi chudobné. Potraviny rastlinného pôvodu môžu byť zdrojom kobalamínu iba vtedy, ak došlo k ich bakteriálnej fermentácii, ak boli kontaminované hnojivom alebo vďaka prítomnosti baktérií fixujúcich dusík v hľuzách (napr. strukoviny). Napriek tomu konzumácia napr. fermentovaných potravín nedokáže pokryť dennú potrebu tohto vitamínu.

Vitamín B12 vo forme výživových doplnkov.

Suplementácia vitamínu B12 je odporúčaná v prevencii a liečbe pernicióznej anémie, uplatňuje sa v prípade primárnej homocysteinémie, srdečných ochorení, mužskej neplodnosti, diabetu, straty pamäti, poruchách spánkového rytmu, Alzheimerovej choroby, depresiách, osteoporózy, imunosupresii, zápalov črevnej sliznice, astme, alergiách a seborrhoickej dermatitíde. 

Aj keď je dopĺňanie vitamínu B12 najvhodnejšie  formou stravy, v niektorých prípadoch je užívanie výživových doplnkov nevyhnutné. Jednou z možností suplementácie je napr.  LIPOZOMÁLNY VITAMÍN B12 bez prítomnosti konzervačných látok ktorý nájdete v našom e-shope.

 

Literatúra:

Opletal, L.: Přírodní látky a jejich biologická aktivita. Nakladatelství Karolinum. 2010.

Lungová, A.: Nutričním deficitem podmínená anémie. Masarykova univerzita v Brne. 2010.

Drobníková, E.: Vitamin B12-základní aspekty ve výživě a zdraví. Masarykova univerzita v Brne. 2012.

 


Súvisiace produkty

Novinka
Top
Akcia
Lipozomálny vitamín B12 Lipozomálny vitamín B12
Za účelom prispôsobenia obsahu a reklám, analýzy návštevnosti a poskytovania funkcií sociálnych médií využívame súbory cookies.