logo

7 tipov ako podporiť imunitu počas jesenných dní

Jeseň je tu a s ňou aj zmeny počasia – kratšie a chladnejšie dni, menej slnečných lúčov, viac daždivých a veterných dní. To všetko v nemalej miere ovplyvňuje ľudský organizmus. Ako sa na tieto zmeny pripraviť? Ako posilniť imunitu? Na ktoré vitamíny, bylinky a huby by sa nemalo zabúdať?

Podpora imunity

Jeseň je tu a s ňou aj zmeny počasia – kratšie a chladnejšie dni, menej slnečných lúčov, viac daždivých a veterných dní. To všetko v nemalej miere ovplyvňuje ľudský organizmus. Ako sa na tieto zmeny pripraviť? Ako posilniť imunitu? Na ktoré vitamíny, bylinky a huby by sa nemalo zabúdať?


1. Huby a ich zložky patria k najčastejšie používaným produktom pre podporu imunitného systému. Liečivé huby majú vedecky dokázané imunostimulačné a imunomodulačné schopnosti. Podporujú organizmus v prevencii proti vírusovým a bakteriálnym infekciám. Na trhu je dostupných množstvo produktov v podobe extraktov, alebo sirupov. Medzi najdôležitejšie a najžiadanejšie medicinálne huby patria extrakty - Reishi (Ganoderma lucidum), Hliva (Pleurotus ostratus), Chaga (Inonotus obliquus), Shiitake (Lentinus edodes). Vhodnou voľbou pre deti môže byť Dračí sirup značky MycoMedica s obsahom výťažkov z húb Reishi, Cordyceps a výťažky z rastlín Echinacea a Acerola. Pre podporu imunitného systému dospelých sú v ponuke buď extrakty z jednotlivých húb, alebo zmesi v kombinácii s bylinkami napr. MycoCompex, MycoBalance. Širokú ponuku medicinálnych húb nájdete tu.


2. Vitamín C je jeden z najsilnejších vitamínov pre podporu imunity. Pôsobí v prevencii vírusových a bakteriálnych ochorení a v prípade „nachladnutia“ dokáže skrátiť dĺžku ochorenia a podporiť rekonvalescenciu. Vitamín C je tiež silný antioxidant, pomáha pri vstrebávaní železa a vitamínu B12, je dôležitý pre tvorbu kolagénu, pomáha posilňovať cievne steny, podporuje hojenie, odporúča sa aj v prevencii šedého zákalu. K najbohatším zdrojom prírodného vitamínu C patrí acerola. Acerola (Malphighia glabra) známa tiež ako brazílska čerešňa. Pochádza zo subtropických oblastí Strednej a Južnej Ameriky. Najčastejšie je pestovaná v Brazílii. Okrem vysokého množstva vitamínu C obsahuje acerola aj ďalšie vitamíny – jedná sa o vitamíny skupiny B, vitamín E, beta-karotén, minerály-draslík, horčík, vápnik, železo, zinok. Vitamín C zlepšuje vstrebateľnosť medicinálnych húb. Vhodnou voľbou pre doplnenie prírodného vitamínu C môže byť kvalitný extrakt z aceroly.


3. Vitamín D „slnečný vitamín“ patrí do skupiny vitamínov rozpustných v tukoch. Je jedným z najdôležitejších vitamínov ktoré pomáhajú imunitnému systému v boji proti infekčným ochoreniam. Znížená hladina vitamínu D je spájaná s vyšším výskytom vírusových ochorení horných ciest dýchacích a pľúcnych infekcií. S postupným znižovaním intenzity slnečných lúčov ubúda v organizme aj množstvo vitamínu D. Je preto vhodné vitamín D v týchto dňoch doplniť aj formou výživového doplnku. Najlepším potravinovým zdrojom vitamínu D sú ryby a rybie produkty- treščia pečeň, losos, makrela a mäso. Ďalším zdrojom vitamínu D sú vaječné žĺtky, hlavne od nosníc ktoré sú chované vo voľnom výbehu za prítomnosti slnečného svetla.

 

4. Bylinné zmesi tradičnej čínskej medicíny sú v súčasnosti stále viac populárne aj v Európskych krajinách. Tradičná čínska medicína disponuje obrovským množstvom receptúr ktorých účinnosť je overená stáročiami. Napriek tomu v súčasnosti prebieha množstvo štúdií ktoré sú zamerané na overenie terapeutického potenciálu nielen jednotlivých bylín, ale aj synergických účinkov bylinných zmesí. Aká receptúra môže byť nápomocná v prevencii respiračných ochorení? V prípade častého nachladnutia môže podporiť imunitu zmes Odolnosť ebenového vetrolamu. V začiatkoch ochorenia pri prvých príznakoch zimomravosti a zahlienenia (biele hlieny) môže byť dobrým pomocníkom zmes pilulka tyrkysového draka. Širokú ponuku bylinných receptúr tradičnej čínskej medicíny nádete tu.

 
5. Vyvážená a pestrá strava s dostatočným množstvom vitamínov a minerálov. Vhodné je konzumovať zeleninu 2-3 krát denne ideálne na raňajky, obed a večeru. Približne polovicu objemu zeleniny hlavne v zimných mesiacoch je vhodné konzumovať tepelne upravenú. Ideálna je úprava v pare. Takto upravená zelenina si uchováva vyššie množstvo vitamínov a minerálov. Odporúča sa striedať rôzne úpravy (varenie, dusenie, blanšírovanie) a kombinácie rôznych druhov zeleniny. Netreba zabúdať ani na kvasenú zeleninu (kyslá kapusta, pickles). Denný príjem zeleniny by mal byť na úrovni 300-400 g. K zeleninovým šalátom je vhodné pridávať semienka - chia, sezam, ľanové, slnečnicové, tekvicové a pod. Dôležitý je aj kvalitný za studena lisovaný olej potrebný pre lepšie vstrebávanie vitamínov rozpustných v tukoch (A, D, E, K). Ovocie sa odporúča konzumovať 1-2 x denne, najlepšie v podobe desiaty a olovrantu. Ovocie je možné do značnej miery nahradiť zeleninou.

 

6. Spánok je nevyhnutný pre regeneráciu organizmu. Pri nedostatku spánku trpí aj imunitný systém. Dostatočné množstvo kvalitného spánku je preto nevyhnutné pre silnú imunitnú odpoveď.

 
7. Pohybová aktivita. Doprajte si dostatočne dlhé prechádzky v prírode a užívajte si jesenné slniečko. Podporíte tým nielen svoju imunitu, ale aj dobrú náladu.

 
Literatúra

Slíva, J., Minárik, J.: Doplňky stravy. Triton. 2009. ISBN 978-80-7387-169-7.

Za účelom prispôsobenia obsahu a reklám, analýzy návštevnosti a poskytovania funkcií sociálnych médií využívame súbory cookies.