logo

Pestrec mariánsky-odporúčaný bylinkármi aj modernou vedou

Pestrec mariánsky /Silybum marianum/ je odporúčaný pre podporu správnej funkcie pečene a žlčníka...

Pestrec mariánsky /Silybum marianum/

Pestrec mariánsky /Silybum marianum/ je rastlina patriaca do čeľade astrovité. Môže dorastať do výšky jedného až dvoch metrov. Farba kvetu je červeno-fialová. Kvety produkujú hnedočierne semená (nažky). Najviac využívanou a najznámejšou zložkou pestreca je silymarín.

Bylina je dnes veľkoplošne pestovaná a využívaná ako liečivá rastlina.

Využívanie pestreca pri tráviacich problémoch siaha až do staroveku. V roku 1968 bola v semenách rastliny objavená aktívna látka silymarín. Silymarín obsahuje 65-80 % silymarínových flavolignanov, flavonoidy a približne 20-35 % tvoria mastné kyseliny.

Mechanizmus účinku silymarínu spočíva v stabilizovaní membrán a regenerácii pečeňových buniek. Účinné látky ovplyvňujú tiež tvorbu žlče. Preto je pestrec využívaný ako fytoterapeutikum v prevencii a podpornej liečbe ochorení pečene a žlčníka. Silymarín má tiež antitrombotický, protizápalový a imunostimulačný účinok. Experimentálne štúdie uvažujú aj o možnej protinádorovej aktivite.

Pestrec je možné užívať ako odvar z drvených semien, ako extrakt v podobe kapsúl, alebo v podobe tinktúry. Prospešný môže byť pri zápale, cirhóze alebo steatóze pečene, pri poškodení pečene liekmi, pri nadmernej konzumácii alkoholu a pri ochoreniach žlčníka.

Chronické ochorenia pečene predstavujú významný zdravotný problém po celom svete. Bylinné prípravky sa tak môžu stať významným pomocníkom v prevencii a podpornej terapii pečene bez výraznejších nežiaducich účinkov.

 
Literatúra:


1. Mika K:: Fytoterapia z pera lekára. Vydavateľstvo OSVETA 2016. ISBN: 978-8063-436-0.

2. Opletal L.: Přírodní látky a jejich biologická aktivita. Karolinum 2016. ISBN: 978-80-246-2084-8. 


Súvisiace produkty

Novinka
Top
Akcia
Pestrec MycoMedica Pestrec
Za účelom prispôsobenia obsahu a reklám, analýzy návštevnosti a poskytovania funkcií sociálnych médií využívame súbory cookies.