logo

Vysoký krvný tlak – tipy pre stravovanie

Vhodné stravovanie a výber výživových doplnkov patria k nefarmakologickej terapii, ktorá má významný vplyv na úspešnosť liečby hypertenzie...

Vysoký krvný tlak

Aké sú optimálne hodnoty krvného tlaku a kedy je krvný tlak zvýšený?

Optimálny krvný tlak menej ako 120/80 mmHg (systolický/diastolický)
Normálny krvný tlak 120–129/80–84 mmHg
Vysoký normálny krvný tlak (prehypertenzia)130–139/85–89 mmHg
Vysoký krvný tlak (hypertenzia) ≥140 ≥90 mmHg

Vo väčšine prípadov je arteriálna hypertenzia asymptomatická to znamená, že nespôsobuje ťažkosti. Niekedy však pri zvýšení krvného tlaku je možné pociťovať bolesti hlavy, závrate, hučanie v ušiach, búšenie srdca, krvácanie z nosa, nezvyčajnú únavu, mravenčenie v končatinách.

Zvýšený krvný tlak je často spojený s ďalšími ochoreniami napr. s ochorením obličiek, CNS, metabolickým syndrómom, ochorením pohybového aparátu a pod. Identifikácia sprievodných ochorení je veľmi dôležitá z pohľadu výživových odporúčaní. Vhodné stravovanie a výber výživových doplnkov patria k nefarmakologickej terapii, ktorá má významný vplyv na úspešnosť liečby vysokého krvného tlaku.

Aké diétne opatrenia je potrebné dodržiavať v prípade diagnózy hypertenzie?

  • Odporúčaný spôsob stravovania – DASH diéta (Dietary Approaches to Stop Hypertension) je najúčinnejší spôsob stravovania v prevencii, liečbe a kontrole hypertenzie. DASH diéta odporúča konzumáciu zeleniny, ovocia, celozrnných obilnín a výrobkov z nich, hydiny, rýb, chudého mäsa, orechov, olejnatých semien, strukovín, nízkotučného mlieka a mliečnych výrobkov. Neodporúča sa konzumácia nasýtených tukov, sladkostí a sladkých nápojov.
  • U obilnín je vhodné preferovať celozrnné výrobky, ktoré obsahujú veľké množstvo vlákniny.
  • Mäso je dôležitým zdrojom bielkovín, železa, zinku, vitamínov skupiny B. Odporúčaná je hydina, chudé mäso a ryby. Ryby sú významným zdrojom omega-3 mastných kyselín (EPA, DHA). Potrebné je obmedziť konzumáciu červeného mäsa (bravčové, hovädzie, baranie, teľacie, jahňacie). Nekonzumovať údeniny!
  • Znížiť príjem soli (maximálny odporúčaný príjem soli je 5 gramov na deň). Prestať potraviny prisoľovať. Odporúča sa nahrádzať soľ bylinkami. Pri používaní priemyselne vyrobených koreniacich zmesí vyberať produkty bez obsahu soli. Variť ryžu, zemiaky, cestoviny v neosolenej vode. Pri zvýšenom príjme sodíka dochádza k zadržiavaniu vody v tele a k zvýšeniu krvného tlaku. Potraviny s nízkym obsahom sodíka - čerstvé ovocie, čerstvá zelenina, ryby, čerstvé mäso, mlieko, mliečne výrobky okrem tvrdých a tavených syrov. Potraviny s vysokým obsahom sodíka - údené mäsové výrobky, instantné sáčkové polievky, zelenina v slanom náleve, niektoré druhy chleba a pečiva. 
  • Dodoržiavať primeraný pitný režim. Odporúča sa 30ml/kg hmotnosti (2-3l tekutín denne, v menších dávkach počas celého dňa). Vhodná je čerstvá nesýtená voda, ktorá je základom a ku ktorej je možné pridať bylinné a ovocné čaje, čerstvé lisované ovocné a zeleninové šťavy a minerálne vody.  Pozor na minerálne vody s vysokým obsahom sodíka-nevhodné pri vysokom krvnom tlaku! 
  • Zvýšiť príjem draslíka najmä v podobe ovocia a zeleniny. Významné zastúpenie draslíka nájdeme v banánoch, marhuliach, pomarančoch, zo zeleniny je to zeler, paradajka, brokolica, batáty, zemiaky, špargla, špenát, olejnaté semená, orechy, mak, celozrnné obilniny, huby, korenie (napr. sladká paprika, majorán, rasca, zázvor), droždie, strukoviny, kakao.
  • Redukovať príjem alkoholu. Odporúčané množstvo alkoholu pre ženy je maximálne 1 alkoholický nápoj za deň (10 g alkoholu – 1 malé pivo, alebo 1 dcl vína, alebo 40 ml liehoviny), pre muža maximálne 2 alkoholické nápoje za deň (20 g alkoholu – 1 veľké pivo, alebo 2 dcl vína, alebo 60 ml liehoviny).
  • Obmedziť fajčenie, ktoré okrem množstva škodlivých účinkov spôsobuje nepružnosť artérií. Z tohto dôvodu je u chronických fajčiarov vysoké riziko hypertenzie.
  • V prípade nadváhy alebo obezity znížiť hmotnosť.
  • Zvýšiť pohybovú aktivitu (chôdza, cyklistika, plávanie…).
  • Vyhýbať sa stresu. Akútny stres je často pôvodcom náhlych výkyvov krvného tlaku. Chronický stres predstavuje významný rizikový faktor pre vývoj hypertenzie.
  • V prípade nízkej hladiny vápnika (pri diagnóze hypertenzie) doplniť formou výživových doplnkov. Suplementácia vedie k poklesu krvného tlaku.
  • V prípade nízkej hladiny vitamínu D (pri diagnóze hypertenzie) môže suplementácia vitamínu D viesť k zníženiu krvného tlaku.
  • Omega 3 mastné kyseliny - majú protizápalové účinky.
  • Vitamín C pomáha posilňovať cievne steny, je dôležitý pri tvorbe kolagénu, chráni pred ochoreniami srdca a ciev, podporuje hojenie, pomáha vstrebávať železo.
  • Cesnak znižuje miernu hypertenziu.         
  • K zníženiu krvného tlaku môžu prispieť aj niektoré bylinné receptúry tradičnej čínskej medicíny  Jedná sa o podporu bylinkami na základe fyzických prejavov ochorenia (napr. pískanie v ušiach, točenie hlavy, podráždenosť a podobne). Príznaky je vždy potrebné konzultovať aj s lekárom, aby sa predišlo možným vážnym ochoreniam.

                                                                                                                                                                                 

Literatúra:

1. Zlatohlávek, L.et al.: Klinická dietologie a výživa.Current Media s.r.o. 2016. ISBN 978-80-88129-03-5.

2. Brack M.: Vysoký krvný tlak. SPN-Mladé letá. 2010. ISBN 978-80-10-01847-5.

3. PADMA, V.: DASH Diet in Preventing Hypertension. 2014, 8, 94–96.

Heart photo created by ijeab - www.freepik.com

Za účelom prispôsobenia obsahu a reklám, analýzy návštevnosti a poskytovania funkcií sociálnych médií využívame súbory cookies.