logo

Kyselina listová – prečo je v tehotenstve dôležitá?

Kyselina listová je známa aj pod označením vitamín B9. Zvýšená potreba kyseliny listovej je v období tehotenstva. Je nevyhnutná pre správne delenie buniek a tým pre správny vývoj bábätka. Dostatočný príjem kyseliny listovej je dôležitý pre normálnu krvotvorbu.

Tehotenstvo

Kyselina listová je známa aj pod označením vitamín B9. Je nevyhnutná pre syntézu DNA. Je mimoriadne dôležitá v tkanivách s vysokou mitotickou aktivitou, to znamená v tkanivách s rýchlo sa deliacimi bunkami.

Zvýšená potreba kyseliny listovej je v období tehotenstva. Je nevyhnutná pre správne delenie buniek a tým pre správny vývoj bábätka. Dostatočný príjem kyseliny listovej je dôležitý aj pre normálnu krvotvorbu.

Nedostatok vitamínu B9 v tehotenstve je spájaný s vývinom rázštepu neurálnej trubice, so spontánnymi potratmi, spomalením rastu plodu, ale aj s predčasným pôrodom [1].

Denná potreba kyseliny listovej sa u dospelého človeka pohybuje v rozmedzí od 100–200 µg [2]. Podľa niektorých literárnych údajov až 60 % žien trpí nedostatkom tohto vitamínu. Pre ženy ktoré chcú otehotnenieť je odporúčaná denná dávka kyseliny listovej na úrovni 400–500 µg/deň, ideálne už 3 mesiace pred plánovaným otehotnením. Dostatočný príjem kyseliny listovej je potom nevyhnutný aj počas celej doby tehotenstva. Predovšetkým počas prvých troch mesiacov tehotenstva je vhodné príjem ešte zvýšiť. V prípade rizikového tehotenstva je možné užívať až 4 mg kyseliny listovej denne [1]. Pri užití vysokých dávok sa kyselina listová rýchlo vylučuje močom.

Kyselinu listovú nájdete v potravinách ako je zelenina (koreňová, listová), vajciach, vnútornostiach, celozrných obilovinách, orechoch a ovocí. Pri príprave pokrmov je potrebné myslieť na to, že kyselina listová je termolabilná, to znamená, že sa ničí počas tepelnej úpravy. Preto je pre dostatočný príjem dôležitá konzumácia surovej zeleniny a ovocia.

Dostatočná hladina vitamínu B9 je dôležitá nie len v tehotenstve. Deficit kyseliny listovej súvisí so vznikom megaloblastovej anémie, ktorá sa prejavuje slabosťou, postihnutím zažívacieho traktu, zápalovými zmenami slizníc ústnej dutiny. Pri nedostatku kyseliny listovej stúpa aj koncentrácia homocysteínu v plazme [1].

Obsah kyseliny listovej v niektorých potravinách (mg/100g) [2].
múka sójová - 318
kuracia pečeň - 240
špenát - 193
ryža lúpaná -192
pečeň hovädzia - 145
brokolica -130
burské orechy - 106
mandle lúpané 96
múka ražná - 78
vajcia slepačie - 65
pšeničný chlieb - 62
karfiol -55
múka pšeničná – 54

Poradenské centrum Genovital s.r.o. nájdete na Kúpeľnej 6 v Prešove. V prípade otázok môžete využiť našu ONLINE PORADŇU 

alebo e-mail: info@genovital.sk

Na konzultáciu je potrebné sa objednať vopred.                                                                                                                                                       


Literatúra:

1. Zlatohlávek, L.et al:Klinická dietologie a výživa.Current Media s.r.o. 2016. ISBN 978-80-88129-03-5.

2. Sobotka,L.: Vitamíny. Interní medicína pro praxi 2003/2.

 

Za účelom prispôsobenia obsahu a reklám, analýzy návštevnosti a poskytovania funkcií sociálnych médií využívame súbory cookies.