logo

Histamínová intolerancia

Histamínová intolerancia je v súčasnosti stále častejšie spomínaná diagnóza. Zásadnú úlohu tu zohráva signálna molekula histamín...

Paradajky a histamín

Histamínová intolerancia (HIT) je v súčasnosti stále častejšie spomínaná diagnóza vyznačujúca sa množstvom rôznorodých príznakov. Zásadnú úlohu tu zohráva signálna molekula histamín.

Čo je histamín a aké sú jeho funkcie?

Histamín je biogénny amín ktorý sa podieľa na mnohých fyziologických procesoch v ľudskom organizme. Nachádza sa v bunkách, ktoré nazývame mastocyty a bazofilné granulocyty. Odtiaľ je pôsobením rôznych stimulov napr. alergénov, určitých liekov uvoľňovaný do organizmu. Histamín stojí za vznikom alergických reakcií a patrí k hlavným mediátorom zápalu. V menšom množstve ho nájdeme aj v krvných doštičkách, v niektorých nervových bunkách a v bunkách tráviaceho traktu.

Histamín patrí do skupiny biogénnych amínov, ktoré vznikajú v procese degradácie živočíšnych a rastlinných produktov. Ovplyvňuje imunitný systém, bunky hladkej svaloviny, tráviaceho traktu, cievny systém, srdcový rytmus, ovplyvňuje úroveň stresu a napríklad aj chuť do jedla.

Množstvo histamínu je regulované a odbúravané pomocou enzýmov - diaminooxidáza (DAO) a histamín-N-metyltransferáza (HNMT).

Kedy hovoríme o histamínovej intolerancii?

O histamínovej intolerancii hovoríme vtedy, ak dôjde k vzniku nerovnováhy medzi príjmom histamínu a schopnosťou organizmu histamín odbúrať.

Dôvodom môže byť : znížená aktivita enzýmu DAO, zvýšený prísun histamínu v potrave, zvýšená produkcia histamínu v organizme.

Aké sú klinické príznaky histamínovej intolerancie?

Klinické príznaky spojené s HIT sú veľmi rôznorodé. Patria tu kožné prejavy (svrbenie, začervenanie), prejavy postihujúce dýchací, tráviaci a srdcovo-cievny systém v podobe nádchy, kašľa, kýchania, opuchov pier a jazyka, bolestí brucha a tráviacim diskomfortom, migrénami, zmenami krvného tlaku, poruchami srdcového rytmu a pod.

Ktoré potraviny nie sú vhodné pri histamínovej intolerancii?

Patria sem potraviny ktoré sa rýchlo kazia (rýchla tvorba histamínu), potraviny ktoré obsahujú veľké množstvo histamínu a biogénnych amínov, potraviny podporujúce uvoľňovanie histamínu z buniek a inhibítory DAO.

V prípade histamínovej intolerancie je veľmi dôležité konzumovať čerstvé potraviny. Pôsobením mikroorganizmov dochádza k degradácii histidínu, ktorý je súčasťou všetkých proteínov a k vzniku histamínu. To znamená, že hladina histamínu v skladovaných potravinách rýchlo stúpa. Opatrnosť je potrebná pri konzumácii mäsa a rýb, kedy je potrebné obzvlášť dbať na čerstvosť. Nevhodné sú všetky fermentované potraviny, zrejúce syry, kvasené mliečne výrobky, kvasená kapusta, nakladaná zelenina, paradajky, špenát, niektoré strukoviny, mäsové výrobky, dochucovadlá, alkoholické nápoje, čierny čaj atď.

Ktoré výživové doplnky dokážu ovplyvniť koncentráciu histamínu v organizme?

Medzi vitamíny a minerály podporujúce vylúčenie a odbúravanie histamínu patrí vitamín C, vitamíny skupiny B (B6, B12, B9), magnézium, meď, zinok. Pozitívne účinky v prevencii zápalov má kvercetín, omega-3 mastné kyseliny, ale aj niektoré bylinky tradičnej čínskej medicíny napr. šišiak bajkalský, perilla, sladké drievko.

Dobrým pomocníkom je aj prípravok Daosin, ktorý obsahuje enzým diaminooxidázu. Odporúča sa užívať pred jedlom.

Poradenské centrum Genovital s.r.o. nájdete na Kúpeľnej 6 v Prešove. V prípade otázok môžete využiť našu ONLINE PORADŇU.


Literatúra:

1. Hrubiško M.: Histamínová intolerancia známa neznáma. 2011.

2. Gibb J.L.: HIT kompletný sprievodca histamínovou intoleranciou. Lindeni. 2014. ISBN 978-80-566-0622-3.

 

Za účelom prispôsobenia obsahu a reklám, analýzy návštevnosti a poskytovania funkcií sociálnych médií využívame súbory cookies.