logo

Blog

Cukrovka a stravovanie: Viete na čo si dať pozor?

Ochorenie cukrovka sa nachádza na vrchole rebríčka najčastejších, najzávažnejších a ekonomicky najnáročnejších chronických chorôb na celom svete. Je nevyliečiteľná a i keď ovplyvňuje každodenný život chorého, jej samotný priebeh a prognóza je nami do veľkej miery ovplyvniteľná.
čítaj viac

Farebný šalát s pečeným karfiolom a hummusom

Farebný a osviežujúci šalát zaujímavý svojou chuťou a krásny na pohľad...
čítaj viac

Alergie z pohľadu čínskej medicíny

Tradičná čínska medicína vníma každé ochorenie ako narušenie harmónie a rovnováhy organizmu. Tak je to aj v prípade alergií.
čítaj viac

Kadidlovník (Boswellia serrata)

Kadidlovník pílovitý (Boswellia serrata) je exotický strom patriaci do čeľade Burseraceae. Poskytuje živicu-kadidlo (olibanum). Živica je známa hlavne kvôli svojej charakteristickej vôni. Obsahuje silice, sacharidy, ale hlavne boswellové kyseliny, ktoré sú zodpovedné za protizápalové účinky.
čítaj viac

Púpava lekárska

Púpava lekárska je známa ako burina ale aj ako významná liečivá rastlina. Vo fytoterapii sa používa koreň a vňať.
čítaj viac

Fialky pohľadom bylinkára aj moderných poznatkov

Fialky sú nežné kvietky ktoré priťahujú pozornosť svojou krásou a jemnou vôňou. Poznáme veľa druhov fialiek, ale asi najznámejšie sú fialka trojfarebná (Viola tricolor), fialka voňavá (Viola odorata), fialka roľná (Viola arvensis). V tradičnej čínskej medicíne je známa fialka tokijská (Viola yedoensis). Jej čínsky názov je Zi Hua Di Ding.
čítaj viac

Zvýšený cholesterol a výživa

Prečo je dôležité predchádzať zvýšenej hladine cholesterolu? Ako si upraviť jedálniček a pohybovú aktivitu? Na ktoré potraviny by sa nemalo zabúdať?
čítaj viac

Turnerov syndróm - diagnostika a terapia

Turnerov syndróm je genetické ochorenie ktoré postihuje ženy. Príčinou tohto ochorenia je úplne, alebo čiastočne chýbajúci chromozóm X.
čítaj viac

Rakovina a dedičnosť

Ako vzniká rakovina? Čo je podstatou tohto ochorenia? Akú úlohu pri vzniku rakoviny zohrávajú gény? Môže byť rakovina dedičná? Kedy hovoríme o dedičných nádorových syndrómoch? Čo zisťujú genetické testy so zameraním na dedičné nádorové ochorenia?
čítaj viac

Osteoporóza-výživa v prevencii a podpornej terapii

Osteoporóza je ochorenie vedúce k zníženiu hustoty kostnej hmoty. Rozhodujúci vplyv v prevencii a podpornej terapii má výživa a pohybová aktivita...
čítaj viac

Vitamín B12-funkcie, nedostatok, potravinové zdroje

Prečo je vitamín B12 potrebný? Aké sú prejavy nedostatku vitamínu B12? Ktoré potraviny sú zdrojom vitamínu B12?
čítaj viac

Kozinec blanitý-bylinka s tisícročnou tradíciou

Jedná sa o nenáročnú rastlinu z čeľade bôbovitých (Fabaceae), pochádzajúcu z Číny a Mongolska. Koreň rastliny je tísíce rokov využívaný v tradičnom bylinkárstve a je súčasťou množstva receptúr patriacich k zlatému pokladu tradičnej čínskej medicíny.
čítaj viac

Horčík (magnézium)-prečo je dôležitý?

Aký je význam horčíka (magnézia) v organizme? Aká je vstrebateľnosť horčíka a čo ju ovplyvňuje? Aké sú potravinové zdroje horčíka?
čítaj viac

Zapekané tvarohovo-špenátové knedlíčky „Malfatti“ s omáčkou Napoletana

Malfatti znamenajú v preklade nepodarky, takže pri príprave tohto jedla sa zámerne nesnažíme o výrobu perfektných nočkov :)
čítaj viac

Miš-maš šalát s baklažánom, fetou a cícerom

Zaujímavý šalát, odporúčam vyskúšať. Šalát je dosť sýty, odporúčam podávať ho ako hlavné jedlo.
čítaj viac

Mango šalát s fetou a granátovým jablkom

Na tento recept potrebujeme veľmi zrelé a sladké mango. Uprednostnila by som mango so žlto – oranžovou, prípadne červeno-zelenou šupkou, pred čisto zelenou.
čítaj viac

Rýchle kuracie prsia s hríbikmi

Námet na chutný a rýchly obed alebo večeru.
čítaj viac

Zeleninová polievka s cestovinou

Chutná a nutrične vyvážená zeleninová polievka ktorá svojou chuťou nikdy nesklame.
čítaj viac
Strana 1 / 8
| Blog
Za účelom prispôsobenia obsahu a reklám, analýzy návštevnosti a poskytovania funkcií sociálnych médií využívame súbory cookies.