Železo v ľudskom organizme

Železo (Fe) je stopový prvok, ktorý je pre naše telo nevyhnutný.  

Ľudský organizmus obsahuje okolo 50 mg železa na kg telesnej hmotnosti, čo sú približne 3,5 - 4,0 g.

 

Význam železa v organizme 

  • železo je viazané v hemových proteínoch (hemoglobín, myoglobín)

  • hemoglobín sa podieľa na transporte kyslíka z pľúc do tkanív

  • myoglobín slúži ako zásoba kyslíka v svaloch

  • železo je súčasťou zásobných proteínov (feritín, hemosiderín), ktoré sú prítomné hlavne v pečeni, slezine, kostnej dreni a v sliznici čreva

  • je súčasťou enzýmov dýchacieho reťazca

  • súčasťou enzýmov v procese metabolimu xenobiotík (liečivá, jedy)

  • súčasťou enzýmov potrebných pre správne fungovanie imunitného systému

  • transport železa do tkanív je zabezpečený prostredníctvom transportnej bielkoviny transferín

Vstrebávanie železa

  • železo sa vstrebáva v tenkom čreve v oblasti dvanástnika (duodenum) a lačníka (jejunum)

  • absorpcia železa je ovplyvnená viacerými faktormi. Z diétnych faktorov je to hlavne obsah, typ a biologická dostupnosť v potrave.

  • železo je pre nás dostupnejšie vo forme hemového železa z hemoglobínu prítomného v mäse, rybách a hydine

  • nehemové železo je viazané na organické zložky rastlinných, ale aj živočíšnych tkanív. Je horšie vstrebateľné a musí byť pomocou žalúdočnej kyseliny redukované na dostupnejšiu formu.

  • ak sú zásoby železa v organizme dostatočné, vstrebávanie železa z potravy sa znižuje

  • po vstrebaní je železo naviazané na  transportnú bielkovinu transferín, ktorý ho prenáša k bunkám

  • najviac železa je transportovaného k bunkám kostnej drene, kde sa využíva na tvorbu červených krviniek

  • zvyšok je uložený v zásobnej forme v pečeni, kostnej dreni a slezine

Pre ľudský organizmus je dôležité, aby hladina železa bola udržiavaná na stabilnej úrovni. Významnú úlohu v tomto procese zohráva hormón Hepcidín syntetizovaný v bunkách pečene. Riadi metabolizmus železa. Ovplyvňuje vstrebávanie železa z tenkého čreva a uvoľňovanie železa z pečene, sleziny a kostnej drene.

 

Potravinové zdroje železa

  • v potravinách sa nachádza vo forme hemového aj nehemového železa

  • hemové železo sa vyskytuje v mäse, rybách a hydine

  • zdrojom nehemového železa sú strukoviny, sušené ovocie, zelená zelenina, pšeničné klíčky, fazuľa, šošovica, marhule, slivky, oriešky, mandle

  • nehemové železo je prítomné v rastlinných a v určitom percente aj v živočíšnych zdrojoch vo forme rôznych zlúčenín

  • absorpcii týchto horšie vstrebateľných foriem pomáha vitamín C, ktorý sa podieľa na redukcii železitej formy na formu železnatú

  • pre lepšiu vstrebateľnosť železa je vhodné k jedlu pridávať zdroj vitamínu C

 

Faktory znižujúce vstrebávanie železa

  • vyšší podiel vlákniny v strave

  • nadmerná konzumácia čaju, alebo kávy

  • niektoré lieky znižujúce kyslosť žalúdočného obsahu (antacidá a inhibítory protónovej pumpy)

  • kyselina fytová vyskytujúca sa napríklad v strukovinách, obilninách

  • vápnik (mlieko)

Železo vo forme výživových doplnkov

  • najčastejšie vo forme (síranu, fumarátu, glukonátu, sukcinátu) železnatého

  • neodporúča sa užívanie železa spolu s mliečnymi výrobkami, kávou, čajom

 

Množstvo železa v niektorých potravinách

Potravina 100 g            Fe v mg

bravčové stehno              3,09

hovädzie zadné                1,66

teľacie stehno                   4,32

kura                                    2,35

treščia pečeň                    2,52

pažitka                               8,63

špenát                               2,07

broskyne                           1,49

ryža                                    7,02

 

Potrebné množstvá železa v závislosti od veku

 

do jedného roku         4 – 8 mg/deň

do 10 rokov                  6 – 8 mg/deň

muži 11 – 18 rokov         11 mg/deň

muži nad 18 rokov            9 mg/deň

ženy 11 – 50 rokov          15 mg/deň

ženy nad 50 rokov             9 mg/deň

 

Zdroj: Svačina, Š. a Bretšnajdrová, A.: Dietologický slovník. Triton.2008. ISBN 978-80-7387-062-1.

Používaním stránok prevádzkovateľa Genovital s.r.o.
súhlasíte s používaním cookies, pomocou ktorých vylepšujeme naše služby.
Viac informácií.