Zdravé oči a výživa

Už naše babičky vravievali „ Jedzte mrkvu, budete mať dobrý zrak“. A mali pravdu smiley.

Nielen mrkva, ale aj ďalšie druhy zeleniny a ovocia obsahujú prírodné pigmenty tzv. karotenoidy, ktoré sú zodpovedné za žlté, oranžové a červené sfarbenie rastlín. Patria medzi silné antioxidanty.

Chránia našu pokožku a zrak pred škodlivým slnečným UV žiarením a voľnými radikálmi. Jedná sa o lipofilné zlúčeniny, to znamená, že sú rozpustné v tukoch. To je dôvod prečo je pred ich konzumáciou vhodné pridať do jedla kvapku kvalitného za studena lisovaného oleja. Tepelná úprava tiež zlepšuje ich využiteľnosť v organizme.

Karotenoidy delíme na karotény, zodpovené za červené sfarbenie a xantofyly, ktoré sfarbujú rastlinky do žlta. Medzi najdôležitejšie karotenoidy patria β-karotén, α-karotén, β-kryptoxantín, lykopén, luteín a zeaxantín. β-karotén je v prírode najrozšírenejším provitamínom A s antioxidačnými vlastnosťami. Prirodzene sa vyskytuje v niektorých druhoch zeleniny a ovocia, ale nájdeme ho aj v živočíšnych produktoch. Vitamín A nájdeme v živočíšnych zdrojoch potravy.

V prípade užívania vitamínu A vo forme výživových doplnkov je potrebná opatrnosť. Dá sa ním predávkovať. Doporučená denná dávka vitamínu A je 800 mikrogramov. V prípade karotenoidov predávkovanie nehrozí. Organizmus si z nich dokáže vyrobiť len potrebné množstvá vitamínu A.

Ako tieto látky prospievajú našim očiam?

Prevencia šeroslepoty

Vitamín A zohráva dôležitú úlohu v metabolizme rodopsínu. Zrakový pigment rodopsín je prítomný v tyčinkách – zmyslových bunkách očnej sietnice, ktoré sú citlivé na svetlo a umožňujú videnie za šera. Nedostatok vitamínu A môže viesť k šeroslepote, ochoreniu spojeného s horším videním v tmavých priestoroch a dlhšou adaptáciou pri prechode zo svetla do tmy. So šeroslepotou vznikajúcou na podklade nedostatočného príjmu vitamínu A sa však stretávame hlavne v menej rozvinutých krajinách u ľudí konzumujúcich potravu chudobnú na vitamíny.

Vitamín A je prítomný v živočíšnych produktoch a to hlavne v mlieku, pečeni, vaječnom žĺtku, v masle. Z rastlinných produktov je prítomný vo forme provitamínu v ovocí a zelenine.

Prevencia vekom podmienenej makulárnej degenerácie (VPMD).

Vekom podmienená makulárna degenerácia je častou príčinou straty zraku starších ľudí vo vyspelých krajinách. Dochádza u nej k degenerácii sietnice v oblasti makuly (žltej škvrny). Prejavuje sa postupnou stratou centrálneho videnia, pričom periférne videnie nie je postihnuté. Medzi rizikové faktory vzniku ochorenia patria popri genetickej predispozícii hlavne slnečné žiarenie, fajčenie a nevhodná životospráva.

V prevencii VPMD zohrávajú najdôležitejšiu úlohu pigmenty zo skupiny karotenoidov a to luteín a zeaxantín, ktoré sú prítomné v bunkách očnej sietnice. Chránia citlivé bunky oka pred poškodením škodlivým UV svetlom a voľnými radikálmi.

Potraviny bohaté na luteín a zeaxantín 

Vaječný žĺtok - predstavuje dostupnú a dobre metabolicky vstrebateľnú formu luteínu a zeaxantínu. Okrem obsahu pre zrak prospešných pigmentov sú vajíčka zdrojom všetkých esenciálnych aminokyselín, cholínu, vitamínov, vrátane vitamínu B12 a minerálnych látok, vrátane selénu.

Špenát – obsahuje luteín, ktorého vstrebateľnosť podporíte pridaním kvapky kvalitného oleja, alebo konzumáciou spolu s nakrájanými čerstvo uvarenými vajíčkami. Je tiež zdrojom vitamín K potrebného pre zdravé kosti, mangánu, kyseliny listovej, horčíka, železa, vitamínu C a flavonoidov.

Broskyne – obsahujú významné množstvo β-karoténu, dostatok luteínu a zeaxantínu. Tiež sú zdrojom vitamínov C a K, vápnika, horčíka a fosforu.

Goji (kustovnica) - je významným zdrojom imunologicky aktívnych polysacharidov, esenciálnych aminokyselín a prírodných antioxidantov. Je bohatým zdrojom provitamínu A, vitamínov B1, B2, B6, C, E a množstva sterolov. Z minerálnych látok je najviac zastúpený fosfor, vápnik, železo, ale nájdeme tu aj zinok, meď, selén, germánium atď.

Má tonifikačný účinok na imunitný systém a tým prospieva zdraviu a posilňuje organizmus. Vďaka významnému podielu β-karoténu a ďalších biologicky aktívnych látok významne prospieva nášmu zraku v prevencii šeroslepoty a svetloplachosti.

Mrkva – je výborná pre náš zrak. Obsahuje luteína a zeaxantín, karotenoidy (β-karotén, α-karotén), vápnik, draslík, horčík, fosfor a vitamín C.

Ďalším významným zdrojom karotenoidov je hlavne tmavá listová zelenina, brokolica, hrášok, kukurica, tekvica, kel, avokádo, kapusta, šaláty, paprika červená, paradajky, zelená fazuľa .

Pre zdravie očí je tiež nevyhnutné dostatočné množstvo vitamínov C a E. Z prvkov je to hlavne zinok a selén.

Čučoriedky – v Japonsku nazývané „ovocím pre zrak“. Obsahujú množstvo antokyánov, ktoré majú antioxidačné a protizápalové účinky. Niektoré z nich podporujú nočné videnie a tým pôsobia v prevencii šeroslepoty.

 

Literatúra:

Korda, V., Spíšek, J.: Věkem podmínená makulární degenerace sítnice (VPMD). Med. Pro Praxi 2010; 7(11): 432–436

Kimáková, T., Pavlík, V.: Antioxidanty a ich význam v prevencii chronických ochorení UPJŠ v Košiciach. 2017. ISBN 978-80-8152-512-4.

Kasper, H.: Výživa v medicíne a dietetika. Grada Publishing. 2015. ISBN 978-80-247-4533-6

Bowden, J.: 150 najzdravších potravín na svete. Fortuna Libri. 2011. ISBN 978-80-89379-33-0

Používaním stránok prevádzkovateľa Genovital s.r.o.
súhlasíte s používaním cookies, pomocou ktorých vylepšujeme naše služby.
Viac informácií.