Kurkuma nielen v kuchyni

Kurkuma je korenie pochádzajúce z južnej a juhovýchodnej Ázie. V súčasnosti sa pestuje hlavne v Číne a Indii. Poznáme viac druhov tohto unikátneho korenia, ale najznámejším druhom je Curcuma longa

Jedná sa o trvalku patriacu do čeľade zázvorovitých (Zingiberaceae).

Podzemok rastliny obsahuje 1,5 – 5 % silíc, 6 – 10 % živíc, ktorých hlavnou súčasťou je kurkumín zodpovedný za krásne žlté sfarbenie. Je vo vode takmer nerozpustný, ale rozpúšťa sa v tukoch a v alkohole. Kurkumín je citlivý na svetlo, preto sa korenie odporúča uchovávať v tme v dobre uzatvorených nádobách.

V praxi sa používa čerstvý, alebo sušený podzemok.

 

Tradične sa využíva najmä v gastronómii, ale má svoje nezastupiteľné miesto aj v ajurvéde a čínskej medicíne. Stále väčšiu pozornosť kurkumínu venuje moderná veda.

V súčasnosti sa intenzívne študuje jeho zdravotný potenciál.

Kurkumín je pomerne silným antioxidantom a má významné protizápalové účinky. Účinnosť kurkumínu sa zvyšuje v kombinácii s piperinom, ktorý pomáha zlepšiť jeho biologickú dostupnosť. Podporuje vylučovanie žlče, preto sa neodporúča pri akútnych zápaloch žlčníka a pečene.

 

Pre bližšie informácie týkajúce sa zdravotných účinkov kurkumínu odporúčam článok autorov:

Susan J. Hewlings, Douglas S. Kalman.: Curcumin: A Review of Its’ Effects on Human Health. Foods 2017, 6, 92. 2-11.  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5664031/ 

 

Literatúra:

prof. Ing. Pavel Valíček DrSc.: Koření a jeho léčivé účinky: Nakladatelství Start. 2005.ISBN 978-80-86231-34-1.

 

Susan J. Hewlings, Douglas S. Kalman.: Curcumin: A Review of Its’ Effects on Human Health. Foods 2017, 6, 92. 2-11. 

Používaním stránok prevádzkovateľa Genovital s.r.o.
súhlasíte s používaním cookies, pomocou ktorých vylepšujeme naše služby.
Viac informácií.