β-glukány húb a imunita

 

Problém zníženej imunity je v dnešnej dobe veľmi častým javom. Do značnej mieri k tomu prispieva nezdravý životný štýl, nedostatok pohybu, na živiny chudobná strava, každodenný stres, znečistené životné prostredie a podobne. Všetky uvedené faktory môžu byť zodpovedné za často sa opakujúce infekcie, ťažší priebeh ochorení a vznik chronických infekcií.

Huby a ich priaznivé účinky pre zdravie boli využívané už v dávnej minulosti a to hlavne v krajinách juhovýchodnej Ázie. Patrili a dodnes patria do systému čínskej a japonskej farmakoterapie.

V posledných rokoch sa opäť stali predmetom záujmu mnohých vedeckých štúdií, ktoré potvrdili ich výraznú schopnosť pozitívne ovplyvňovať imunitný systém.

 

Optimálne fungujúci imunitný systém chráni náš organizmus nielen voči škodlivým mikroorganizmom z vonkajšieho prostredia (baktérie, vírusy, kvasinky), ale zúčastňuje sa aj na rozpoznávaní a odstraňovaní organizmu vlastných poškodených, mutovaných a nádorových buniek. Zároveň bolo dokázané, že za týmito aktivitami sa ukrýva látky nazývané β-glukány.

 

Čo sú to β-glukány a akým spôsobom ovplyvňujú imunitný systém?

 

Glukány sú nestráviteľné polysacharidy nachádzajúce sa okrem húb aj v obilných zrnách, kvasinkách, baktériách a riasach. Sú časťou vlákniny. Jedná sa o polysacharidy s dlhým reťazcom v ktorých jedinou štruktúrnou jednotkou je glukóza. V reťazci je viazaná väzbami na pozíciách 1,3 a 1,6.

 

β-glukány majú potvrdenú schopnosť zvyšovať obranyschopnosť organizmu. Ich hlavná úloha spočíva v aktivácii buniek imunitného systému zodpovedajúcich za nešpecifickú imunitu. V aktivácii imunitných buniek zohráva mimoriadne dôležitú úlohu štruktúra jednotlivých glukánov.  Sú tak veľmi cennými pomocníkmi v prevencii a v podpornej liečbe mnohých bakteriálnych, vírusových a mykotických infekcií. V súčasnosti sú tiež intenzívne skúmané v súvislosti s pozorovanými protinádorovými účinkami.

 

V krajinách východnej Ázie a v Japonsku sú huby tradične využívané ako liečebný prostriedok. Medzi najznámejšie patria Reishi, Shiitake, Maitake, Hericium a tiež u nás veľmi populárna Hliva ustricová.

 

Zaujímavé sú aj účinky húb na hladinu cholesterolu (napr. lovastatin prítomný v plodniciach hlivy ustricovej).  Majú tiež funkciu antioxidačnú, dokážu nás chrániť pred škodlivým žiarením a pomáhajú pri hojení kožných poranení.

Podobne ako iné druhy vlákniny v potrave, tak aj polysacharidy z húb pôsobia ako prebiotiká – predstavujú výživu pre prospešné črevné baktérie.

 

Literatúra:

CHOVANCOVÁ, A., ŠTURDÍK, E.: Vplyv beta-glukánov na imunitný systém človeka. In Nova Biotechnologica V-1. 2005, s. 105-121.

VALÍČEK P.: Houby a jejich léčivé účinky. Start. 2011. ISBN 978-80-86231-54-9.

Používaním stránok prevádzkovateľa Genovital s.r.o.
súhlasíte s používaním cookies, pomocou ktorých vylepšujeme naše služby.
Viac informácií.