RECEPTY

ZUBÁČ NA MRKVE
25.01.2019

ZUBÁČ NA MRKVE

Zubáč je sladkovodná ryba. V kombinácii so zeleninou, cesnakom a bylinkami je ideálnou potravinou aj pre redukčné diéty. Recept obsahuje energetickú hodnotu v kcal a množstvá jednotlivých makroživín v gramoch.

ORECHOVÉ FIT TYČINKY
23.01.2019

ORECHOVÉ FIT TYČINKY

Zdravé orechové FIT TYČINKY fantastickej chuti bohaté na nenasýtené mastné kyseliny, draslík a horčík

MISO
05.03.2018

MISO

Miso je gurmánska špecialita výraznej chuti a vône pochádzajúca z Ázie. Slúži ako ochucovadlo a môžeme ňou nahradiť napr. morskú soľ. Pripravuje sa fermentáciou sójových bôbov so soľou.  Súčasťou miso pasty sú aj obiloviny – (ryža, jačmeň pšenica), preto alergici na lepok si musia dávať pozor a konzumovať bezlekovú variantu. Výroba Miso je pomerne zdĺhavá, pretože zrecí proces trvá 1 až 3 roky. Jedná sa o fermentovanú potravinu s pozitívnym účinkom na naše zdravie. Obsahuje živé probiotické kultúry. Poznáme rôzne sfarbené druhy misa, čo je dané dĺžkou zrenia a použitými surovinami: Kome - biele miso sa vyrába sa zo sójových bôbov a ryže, chuťovo je ľahké, jemné, obsahuje menšie množstvo soli Mugi miso – je žltej farby a vyznačuje sa stredne silnou korenistou chuťou. Vyrába sa zo sojových bôbov a jačmeňa. Hatcho miso - je červeno až tmavo čokoládovo sfarbené s prenikavou vôňou. V zložení prevažujú sójové bôby s menším množstvom jačmeňa. MISO polievka 4 porcie 1,2 l vody (alebo vývaru) 300 g sezónnej zeleniny 4 ks huby Shitake 1 pl sezamový olej 4 čl miso pasty (ryžovej, alebo jačmennej) Riasa wakame (veľkosti cca poštovej známky) na 1 porciu 1 pl zázvorovej šťavy Môžeme pridať tofu, klíčky mungo, ryžové cestoviny a bylinky podľa chuti.   Príprava Riasu namočíme na cca 20 minút do vody (namiesto vody môžeme použiť vývar). Huby nakrájame a spolu s riasou wakame dáme variť. Varíme približne 15 minút. Na panvici rozohrejeme olej a pridáme zeleninu nakrájanú na rezančeky. Rýchlo opražíme a pridáme k riase a hubám. Varíme ešte približne 5 minút. Miso dáme do hrnčeka a rozmiešame s vodou z uvarenej polievky, ktorú odoberieme naberačkou. Miso s vodou dôkladne premiešame  a nalejeme do hotovej polievky. Polievku už nevaríme, len necháme 5 minút pod pokrievkou prehriať. Na záver dochutíme bylinkami (pórik, cibuľka, žerucha) a šťavou s čerstvého zázvoru. Dobrú chuť. Tento recept som sa naučila počas môjho štúdia dietetiky na TČM Inštitúte v Prahe.

Používaním stránok prevádzkovateľa Genovital s.r.o.
súhlasíte s používaním cookies, pomocou ktorých vylepšujeme naše služby.
Viac informácií.