Maitake

V tradičnej medicíne sa Maitake používa aj na liečbu diabetu. Dokáže znižovať hladinu cukru v krvi a zvyšovať citlivosť na inzulín u diabetikov.

Iné názvy:

slovensky – trsovnica lupeňovitá

česky - trsnatec lupenitý

čínsky - hui shu hua

japonsky - maitake

latinsky - Grifola frondosa

 

Stručný popis

Maitake (Grifola frondosa, trsovnica lupeňovitá, Hui Shu Hua, Hen of the Woods) patrí medzi drevokazné huby. Jedná sa o huby jedlé a veľmi chutné. V prírode ju môžeme nájsť už zriedka, ale ich životným prostredím sú oblasti na severnej pologuli.  Plodnice Maitake sú jednoročné a ako už názov napovedá, vytvárajú veľké trsy ktroré môžu vážiť aj desiatky kilogramov. Nachádzajú sa pri bázach kmeňov a koreňov listnatých stromov. Ich zber prebieha na jeseň, najčastejšie v septembri a októbri.

Maitake je nesporne najznámejšia hlavne v Ázii. Je využívaná pri príprave pokrmov, ale tiež sú tu známe jej liečebné účinky. Historické pramene vysvetľujú, prečo sa jej  tiež hovorí tancujúca huba (preklad z japončiny). Bolo totiž veľkým šťastím túto hubu nájsť a „hubári“ak sa im to podarilo  doslova tancovali  radosťou nad svojim „úlovkom“. Tradičná čínska medicína využíva účinky Maitake veľmi dlhú dobu. Je popísaná v prameňoch z doby dynastie Han (206–210 n.l.), je tiež v „čínskom herbári“ Shen Nong Ben Cao Jing. Ani v dnešnej dobe záujem o hubu neklesá. Naopak, vďaka tomu, že mnohé štúdie potvrdzujú jej na človeka pozitívne účinky, je od cca 80 rokov minulého storočia pestovaná umelo, komerčne.

 

Zdravotné tvrdenia o hubách a bylinách nám zakazuje legislatíva EÚ. Viac informácií o hubách a bylinných zmesiach nájdete na webe, napríklad na tcmencyklopedie.cz.

Používaním stránok prevádzkovateľa Genovital s.r.o.
súhlasíte s používaním cookies, pomocou ktorých vylepšujeme naše služby.
Viac informácií.