Hliva ustricová je drevokazná chutná huba, ktorú je možné nájsť aj u nás, navyše je bežne predávaná aj v supermarketoch.

Iné názvy:

slovensky – hliva ustricová

česky - hlíva ústřičná

latinsky - Pleurotus ostreatus

Stručný popis

Hliva ustricová (Pleurotus ostreatus, oyster mushroom) je drevokazná chutná huba, ktorú je možné nájsť aj u nás, naviac je bežne predávaná aj v supermarketoch. Huba má meno podľa svojho tvaru a farby, pripomína totiž ustricu. Hliva má klobúk o priemere 5–35 cm. Mladé huby ho majú plochý, neskôr sa vyklenuje a nadobúda podoby ústrice so šedou až modro-šedou farbou. Hliva rastie v trsoch ktoré môžu mať aj niekoľko kilogramov.

Vo voľnej prírode sa vyskytuje od mája až po zimné mesiace, pokiaľ teplota príliš neklesá a to hlavne v listnatých lesoch. Hliva je tiež komerčne pestovaná, keďže je po nej veľký dopyt. A to nie len ako po potravine, ale hlavne ako po prostriedku, ktorý môže zlepšiť naše zdravie. Hlivu využíva po stáročia  tradičná čínska medicína. Prvé písané záznamy sú už v Shennong Bencao Jing matérii medika tradičnej čínskej medicíny. Jej umelé pestovanie sa datuje do roku 199 n. l. Pre európsky kontinent bola huba prvý krát popísaná v roku 1775 N. J. Freiherrom, dánskym prírodovedcom. Pomenoval ju Agaricus ostreatus. Zmenu mena vykonal nemecký mykológ P. Kummer.

Hliva má mnohé účinky, ktoré sú pre človeka veľmi prospešné. Tie samozrejme závisia od zloženia huby. Obsahuje veľké množstvo bioaktívnych látok.

 

Zdravotné tvrdenia o hubách a bylinách nám zakazuje legislatíva EÚ. Viac informácií o hubách a bylinných zmesiach nájdete na webe napríklad na tcmencyklopedie.cz.

Používaním stránok prevádzkovateľa Genovital s.r.o.
súhlasíte s používaním cookies, pomocou ktorých vylepšujeme naše služby.
Viac informácií.