Enoki je využívaná  tradičnou čínskou medicínou dlhé stáročia na liečbu mnohých chorôb. Je veľmi chutná, zdravá a v kuchyni rôznorodo využiteľná huba.

Stručný popis

Enoki (Flammulina velutipes, plamienka zimná) patrí medzi populárne jedlé huby. Rastie po  celej severnej pologuli. Môžeme ju nájsť v Severnej Amerike, Ázii aj  Európe. Naviac je aj komerčne pestovaná a teda dostupná po celom svete. Jedná sa o saprofytickú hubu, ktorá rastie v trsoch pri koreňoch stromov a bázach pňov. Veľmi dobre znáša nízke teploty a to aj tie pod nulou. Môžeme ju teda zbierať aj v zime. Okrem toho čerstvá je dostupná po celý rok. Enoki z voľnej prírody a tie umelo pestované sa od sebe líšia v podobe, nie však v účinkoch. Enoki z voľnej prírody má drobný kruhovitý mierne vypuklý medovo zlatkavý klobúčik, ktorý je trochu lepkavý, na tenkej zamatovej nôžke, ktorá má výšku asi 10 cm. Enoki pestovaná bez prístupu svetla je biela so zašpicatenými „nerozvinutými“ klobúkmi.

Enoki je využívaná dlhé storočia k liečbe mnohých  chorôb tradičnou čínskou medicínou. Písomné zmienky o nej pochádzajú už z obdobia dynastie Han. V období okolo roku 900 n.l. sú texty, ktoré podrobne popisujú ako Enoki kultivovať a pestovať, tj. pripraviť vhodný substrát pre pestovanie, ako hubu zalievať atď.

Pre vedecké účely bola Enoki popísaná až v roku 1782  M. A. Curtisom, ktorý ju zaradil do rodu Agaricae a pomenoval ju Agaricus velutipes. K premenovaniu došlo až v roku 1951, kedy ju R. Singer preradil do súčasnej skupiny a dal jej tak nové meno, tj. Flammulina velutipes.

Enoki je veľmi chutná a v kuchyni rôznorodé využiteľná huba, ktorá má tiež veľký liečebný potenciál.

Zdravotné tvrdenia o hubách a bylinách nám zakazuje legislatíva EÚ. Viac informácií o hubách a bylinných zmesiach nájdete na webe, napríklad na tcmencyklopedie.cz.

 

Používaním stránok prevádzkovateľa Genovital s.r.o.
súhlasíte s používaním cookies, pomocou ktorých vylepšujeme naše služby.
Viac informácií.