Auricularia

Auricularia (Auricularia polytricha) je drevokazná jedlá huba.

Plodnice Auricularie rastú hlavne na kmeňoch a pňoch listnatých stromov (javory, duby, jasene) a vytvára trsy. Je možné ju nájsť po celý rok, teda aj v zime, pokiaľ nie je obzvlášť krutá. Auricularia dostala svoje meno podľa svojho tvaru a konzistencie. Pripomína totiž ľudské ucho.  Plodnicu  má  želatinóznu pružnú na povrchu môže mať aj jemné chĺpky. Farba plodníc je v rôznych odtieňoch hnedej. Auricularia je veľmi často pridávaná do ázijských jedál. Nemá výraznú hubovú chuť ani vôňu, ale jedlu dodáva svojou konzistenciou ďalší rozmer.

Auricularia však nie je len vyhľadávanou potravinou, ale hlavne liečivým prostriedkom s ktorého pomocou rieši napr. tradičná čínska medicína rôzne zdravotné ťažkosti. Existujú dokumenty, ktoré popisujú jej cielené pestovanie už  od roku 600 n. l. Vedecky Auriculariu popísal a zaradil v roku 1789 J. B. F. Bulliard. Pomenoval ju Tremella auricula-juda. Až v roku 1897 bola Auricularia premenovaná a zaradená do rodu Auriculariaceae. Toto urobil rakúsky botanik R. Wettstein.

Účinky Auricularie sú dané hlavne jej zložením. Auricularia v sebe skrýva veľké množstvo bioaktívnych látok, ktoré pozitívne ovplyvňujú biologické pochody v ľudskom tele.

  • podporuje kardiovaskulárny systém
  • znižuje riziko trombózy
  • reguluje úroveň krvných tukov
  • užíva sa pri redukcii a doplnkovej liečbe ateriosklerózy
  • redukuje zápaly, najmä kožné, slizničné a očné
  • harmonizuje krvný tlak
  • má antioxidačné účinky

Zdravotné tvrdenia o hubách a bylinách nám zakazuje legislatíva EÚ. Viac informácií o hubách a bylinných zmesiach nájdete na webe, napríklad na  tcmencyklopedie.cz.

Používaním stránok prevádzkovateľa Genovital s.r.o.
súhlasíte s používaním cookies, pomocou ktorých vylepšujeme naše služby.
Viac informácií.