logo

Rýchle karfiolové kari s kokosovou ryžou

Originálna chuť s nádychom exotiky. Vhodné aj pre vegetariánov...

Karfiolové kari

Použité suroviny na karfiolové kari

·       karfiol

·       cesnak 3 strúčiky

·       čerstvý zázvor 5 cm

·       kari korenie 2 polievkové lyžice

·       ghee

·       mletý koriander 1 lyžica

·       kurkuma 1 lyžica

·       hrsť hrozienok

·       bobkový list

·       mrazený hrášok

·       paradajkový pretlak 2 lyžičky

·       kokosové mlieko v plechovke, prípadne sušené kokosové mlieko

·       zeleninový vývar cca 1 dcl

Použité suroviny kokosová ryža

·       Ryža – basmati alebo jazmínová

·       kokosový olej 1 polievková lyžica

·       4 – 5 klinčekov

·       listy kari

·       listy sušenej citrónovej trávy

·       senovka grécka 1 lyžička

·       horčicové semienka 1 lyžička

·       rímska rasca 1 lyžička

·       sušené chilli papričky v celku – 2 ks

·       orestovaný  strúhaný kokos

·       kokosové mlieko na varenie ryže – rovnaký pomer, ako keď varíme ryžu vo vode

·       kešu a búrske oriešky orestované na suchej panvici

 

Postup prípravy

Karfiol rozoberieme na floretky, necháme pod grilom alebo štandardne v trúbe na 200 st. asi 15 – 20 minút. Je to z toho dôvodu, že po grilovaní bude schopný absorbovať omáčku lepšie, ako keby sme ho použili čerstvý alebo varený.

Na panvicu dáme rozpustiť ghee, pridáme nakrájanú cibuĺu, restujeme asi 2 minúty. Primiešame pretlačený cesnak a nastrúhaný zázvor. Na miernom ohni prehrievame, potom pridáme kari korenie, koriander, kurkumu, paradajkový pretlak, nakoniec vývar a hrozienka, ktoré sme predtým namočili v horúcej vode. Zahustíme kokosovým mliekom, môžeme dochutiť lyžičkou medu. Ak máme sušené mlieko, je možné pridať rovno do panvice cca 3 lyžice. Nakoniec pridáme grilovaný karfiol, mrazený hrášok a miešame, až sa všetky ingrediencie spoja.

Kokosová ryža:

Na kokosovom oleji orestujeme korenie (klinčeky, horčicové semienka, rímsku rascu, kari listy, senovku, citrónovú trávu, chilli papričky). Pridáme vopred vo vode namočenú ryžu, zbavenú škrobu (premyjeme aspoň 5 x) varíme v kokosovom mlieku, mierne osolíme, necháme po uvarení cca 5 minút odstáť, potom ju vidličkou prevzdušníme. Do ryže zapracujeme orestovaný kokos, posypeme orestovanými kešu orieškami. Ak nemáme k dispozícii všetky druhy korenia, použijeme kokosový olej, klinčeky, chilli papričky, orestovaný strúhaný kokos a samozrejme kokosové mlieko.

Autor receptu a foto: Biľová Danka

Poradenské centrum Genovital s.r.o. nájdete na Kúpeľnej 6 v Prešove. Špecializujeme sa na poradenstvo v oblasti výživy, výživových doplnkov a genetickej diagnostiky. Konzultácie poskytujeme na základe objednávok, preto nás prosím pred plánovaným príchodom kontaktujte vopred.

Za účelom prispôsobenia obsahu a reklám, analýzy návštevnosti a poskytovania funkcií sociálnych médií využívame súbory cookies.