logo

Steak zo pstruha dúhového s chrumkavou prílohou

Kúzlo tohto receptu je v kombinácii chrumkavej kože ryby a krehkej prílohy. Postupujte podľa návodu, špeciálne pri príprave ryby. Môžete použiť dúhového pstruha s kožou, alebo lososa s kožou.

Pstruh dúhový, steak

Použité suroviny

  • dúhový pstruh/losos
  • slnečnicový olej (nie olivový)
  • lyžica ghee alebo masla
  • soľ, čierne korenie

 Príloha

  • červená šošovica
  • čierna/červená ryža
  • cícer
  • červená paprika nakrájaná na malé štvorčeky
  • bulgur
  • brokolica rozobraná na malé floretky
  • karotka nakrájaná na malé štvorčeky

 

Dressing na prílohu – všetko zmiešame

  • mangový dressing 2 lyžice(možné nahradiť rozriedeným džemom z mirabeliek, prípadne kyslejším džemom. Opatrne, aby dressing nebol sladký).
  • olivový olej 1 lyžica
  • čerstvá mäta nakrájaná nadrobno,
  • lyžička chilli oleja (možné nahradiť olivový olejom s čerstvou chilli papičkou)
  • šťava z limetky

 

Postup prípravy

Kožu pstruha/lososa  trieme tupou časťou noža, od chvosta -  proti smeru šupín, cca 5 krát. Nôž vždy utrieme obrúskom, zostáva na ňom časť šupín a tekutina. Týmto postupom zbavíme kožu zbytočnej vlhkosti a zaistíme, že bude po opečení chrumkavá.  Rybu nakrájame na porcie. 

Na prudkom plameni  rozohrejeme slnečnicový olej. Do panvice vložíme rybu kožou dole. Olej musí byť naozaj veľmi horúci. Keď ryba začne po stranách hnednúť, zmiernime plameň a opekáme cca 3 – 4 min. V priebehu  opekania ju „polievame“ horúcim olejom z panvice. Rybu otočíme na druhú stranu, pridáme lyžicu ghee a necháme prehriať 30 sekúnd. Ghee/maslo nikdy nepridávame, keď opekáme kožu, pretože kvôli tekutine, ktorú maslo obsahuje, by sa koža neopiekla do chrumkava. Na tanieri servírujeme kožou hore, posolíme hrubozrnnou soľou , ktorá  dotiahne chrumkavosť ryby do dokonalosti.

Strukoviny uvaríme v osolenej vode.  Varíme zvlášť čiernu/červenú ryžu (zafarbila by ostatné suroviny) aj bulgur. Čierna ryža potrebuje dlhšiu dobu varenia než biela ryža.  Brokolicu a karotku uvaríme extra, stačí cca 1 minúta. Všetko zmiešame, pridáme červenú papriku, zalejeme dresingom. Servírujeme s rybou.

 

Nutričné poznámky

Pstruh – je zdrojom ľahko stráviteľných bielkovín, prospešných omega – 3 mastných kyselín, minerálnych látok a vitamínov. Patrí medzi stredne tučné sladkovodné ryby.
Nutričné parametre v 100 g : Energia 150 kcal, obsah tukov 9 g, bielkoviny 18 g.

Bulgur - je populárny hlavne v Stredomorí. Jedná sa o predvarenú, celozrnú pšenicu, ktorá je vysušená a na hrubo rozomletá. Je bohatým zdrojom vlákniny. Obsahuje lepok, preto nie je vhodná pri intolerancii, alebo alergii na lepok.

Cícer – patrí medzi strukoviny. Je výborným zdrojom vlákniny. Je zdrojom vápnika, horčíka (v ideálnom pomere 1 : 1), draslíka a selénu. Obsahuje vysoké množstvo rastlinných bielkovín.

Brokolica - obsahuje betakarotén, vitamín C, E, A, K, vitamíny skupiny B, hlavne B1, B2 a kyselinu listovú. Z minerálnych látok je bohatá na vápnik, draslík, horčík, železo, selén, síru, fosfor.
Obsahuje vysoké množstvo antioxidantov a sulforafan, ktorý je známy protirakovinovými účinkami. Zaujímavá je aj jeho antibakteriálna aktivita proti Helicobacter pylori.

Šošovica červená – je významným zdrojom rastlinných bielkovín a vlákniny. Vyznačuje sa nízkym glykemickým indexom. Červená šošovica sa rýchlo uvarí, preto je vhodná hlavne do pyré a pasírovaných jedál.

Karotka – je bohatá na karotenoidy luteín a zeaxantín. Karotenoidy sú prekurzorom vitamínu A. Luteín a zeaxantín sú prospešné hlavne pre náš zrak. Pre lepšiu využiteľnosť karotenoidov je vhodné karotku konzumovať s malým množstvom tuku.

Paprika červená – je bohatým zdrojom vitamínu C, betakaroténu a draslíka. Obsahuje tiež vitamínu K a lykopén. Je vhodná pri redukčnej diéte, pretože obsahuje nízke množstvo kalórií.

 

Autor receptu a foto: Biľová Danka

Nutričné poznámky: Vašková Judita, RNDr.

Poradenské centrum Genovital s.r.o. nájdete na Kúpeľnej 6 v Prešove. Špecializujeme sa na poradenstvo v oblasti výživy a genetickej diagnostiky. Konzultácie poskytujeme na základe objednávok, preto nás prosím pred plánovaným príchodom kontaktujte vopred.

Za účelom prispôsobenia obsahu a reklám, analýzy návštevnosti a poskytovania funkcií sociálnych médií využívame súbory cookies.