Hliva ustricová s quinoou
Zdravá nízko kalorická pochúťka s obsahom cenných beta-glukánov a ďalších bioaktívnych látok pre podporu imunity, srdcovo-cievneho a nervového systému.
Suroviny
quinoa (v recepte je mix bielej a červenej)
hliva ustricová
himalájska soľ
ghee
čerstvé bylinky (ideálne mix majoránky, tymianu a ligurčeka)
čerstvá zelenina (v recepte použitá reďkovka, karotka, červená kapusta a šalátový mix)
panenský olivový olej
citrónová šťava
trocha dijonskej horčice
čierne korenie (nemusí byť)
Postup prípravy:
Dáme variť quinou, pridáme soľ a bylinky. Na panvici rozohrejeme ghee, pridáme nakrájanú hlivu, osolíme, varíme do zmäknutia. Hliva pripravená len na masle a ľahko osolená má veľmi zaujímavú pikantnú chuť, nie je nutné pridávať ďalšie ingrediencie. Servírujeme s uvarenou quinoou a čerstvou zeleninou. Na fotke sú ako ozdoba použité „chilli vlasy“.
Dresing: zmiešame olivový olej, horčicu, citrónovú šťavu, soľ, čierne korenie.
Nutričné poznámky:
Hliva ustricová – zdravá, nízkokalorická huba s obsahom cenných beta-glukánov pôsobiacich v prevencii viróz, bakteriálnych a mykotických infekcií. Obsahuje lovastatin patriaci do skupiny statínov – látok podieľajúcich sa na znižovaní hladiny cholesterolu.
Quinoa – je bezlepková obilovina s bohatým zastúpením bielkovín a nízkym glykemickým indexom. Je vhodná pre bezlepkovú a redukčnú diétu. Odporúča sa aj v prípade diabetu. Zrná quinoi sú zdrojom draslíka, vápnika a horčíka. Tieto minerály významne ovplyvňujú správne fungovanie srdcovo-cievneho systému a nervovej sústavy.
Autor receptu a foto: Biľová Danka
Nutričné poznámky: Vašková Judita, RNDr.
▼
Poradenské centrum Genovital s.r.o. nájdete na Kúpeľnej 6 v Prešove. Špecializujeme sa na poradenstvo v oblasti výživy a genetickej diagnostiky. Konzultácie poskytujeme na základe objednávok, preto nás prosím pred plánovaným príchodom kontaktujte vopred.