logo

Hliva ustricová s quinoou

Zdravá nízko kalorická pochúťka s obsahom cenných beta-glukánov a ďalších bioaktívnych látok pre podporu imunity, srdcovo-cievneho a nervového systému.

Hliva ustricová s quinoou

Suroviny

quinoa (v recepte je mix bielej a červenej)

hliva ustricová

himalájska soľ

ghee

čerstvé bylinky (ideálne mix majoránky, tymianu a ligurčeka)

čerstvá zelenina (v recepte použitá reďkovka, karotka, červená kapusta a šalátový mix)

panenský olivový olej

citrónová šťava

trocha dijonskej horčice

čierne korenie (nemusí byť)

Postup prípravy:

Dáme variť quinou, pridáme soľ a bylinky. Na panvici rozohrejeme ghee, pridáme nakrájanú hlivu, osolíme, varíme do zmäknutia. Hliva pripravená len na masle a ľahko osolená má veľmi zaujímavú pikantnú chuť, nie je nutné pridávať ďalšie ingrediencie. Servírujeme s uvarenou quinoou a čerstvou zeleninou. Na fotke sú ako ozdoba použité „chilli vlasy“.

Dresing: zmiešame olivový olej, horčicu, citrónovú šťavu, soľ, čierne korenie.

 

Nutričné poznámky:

Hliva ustricová – zdravá, nízkokalorická huba s obsahom cenných beta-glukánov pôsobiacich v prevencii viróz, bakteriálnych a mykotických infekcií. Obsahuje lovastatin patriaci do skupiny statínov – látok podieľajúcich sa na znižovaní hladiny cholesterolu.

Quinoa – je bezlepková obilovina s bohatým zastúpením bielkovín a nízkym glykemickým indexom. Je vhodná pre  bezlepkovú  a redukčnú diétu. Odporúča sa aj v prípade diabetu.  Zrná quinoi sú zdrojom draslíka, vápnika a horčíka. Tieto minerály významne ovplyvňujú správne fungovanie srdcovo-cievneho systému a nervovej sústavy.

 

Autor receptu a foto: Biľová Danka
Nutričné poznámky: Vašková Judita, RNDr.

Poradenské centrum Genovital s.r.o. nájdete na Kúpeľnej 6 v Prešove. Špecializujeme sa na poradenstvo v oblasti výživy a genetickej diagnostiky. Konzultácie poskytujeme na základe objednávok, preto nás prosím pred plánovaným príchodom kontaktujte vopred.

Za účelom prispôsobenia obsahu a reklám, analýzy návštevnosti a poskytovania funkcií sociálnych médií využívame súbory cookies.