logo

Opary na perách – príčina a prevencia

Opary na perách – čo ich spôsobuje? Prečo problém s opakujúcim sa oparom trápi niekoho častejšie a u iných sa vyskytne len sporadicky, prípadne vôbec?

Opary na perách – príčina a prevencia

Opary na perách – čo ich spôsobuje?

Opary na perách sú spôsobené vírusom HSV1 (Herpes simplex virus 1) patriaceho do skupiny herpesvírusov. Vírusy sú nebunkové organizmy zložené z nukleovej kyseliny obklopenej bielkovinovým obalom – kapsidou. Pre svoj život a rozmnožovanie nutne potrebujú hostiteľskú bunku. V prípade herpesvírusov je kapsida ešte obalená lipidovou membránou. Herpesvírusy patria k najčastejším patogénom v ľudskej populácii.

Spolu s HSV1 tu patrí vírus HSV2 (Herpes simplex virus 2), ktorý je zodpovedný za vznik oparov v oblasti genitálií, Cytomegalovirus, vírus Epstein – Barrovej, ktorý je pôvodcom infekčnej mononukleózy a uvažuje sa aj o jeho úlohe v súvislosti s chronickým únavovým syndrómom, vírus varicella zoster, ktorý je zodpovedný za ovčie kiahne a pásový opar.

Prečo problém s opakujúcim sa oparom trápi niekoho častejšie a u iných sa vyskytne len sporadicky, prípadne vôbec?

Vírus HSV-1 je bežným patogénom, ktorý spôsobuje nepríjemné opakujúce sa bolestivé ochorenia najčastejšie lokalizované v okolí pier. Infekcia väčšinou prebieha v miernej podobe vo forme bolestivých pľuzgierov a chrást. Problémy po určitej dobe odznievajú. Zvýšená opatrnosť je ale potrebná hlavne v prípade malých detí a u imunosupresívnych jedincov u ktorých môže infekcia spôsobiť život ohrozujúcu herpetickú encefalitídu.

Po vstupnej infekcii vírus prežíva v nervových gangliách. Infekcia sa dostáva do latentnej fázy.

 

V prípade oslabenia imunitného systému sa vírus dokáže opäť reaktivovať. Za oslabenie imunitného systému môže byť zodpovedný stres, únava, nesprávna životospráva, na živiny chudobná strava, prepracovanosť a podobne.

Na podporu imunitného systému rozhodujúcou mierou vplýva vyvážená a pestrá strava.

Ako súčasť jedálnička si denne doprajte dostatočné množstvo ovocia a zeleniny. Ak preferujete stravovanie s nízkym príjmom sacharidov je možné ovocie nahradzovať zeleninou. Ovocie a zelenina obsahujú množstvo dôležitých vitamínov, minerálov a ďalších bioaktívnych látok prospešných pre zdravie a vitalitu. Kombinujte rôzne ideálne sezónne druhy a využívajte ich farebnú pestrosť. Pestrofarebné prílohy ulahodia nielen Vášmu oku, ale majú aj množstvo zdravotných benefitov.

Za krásne žlté, oranžové a červené sfarbenie rastlín a ich plodov sú zodpovedné prírodné farbivá s názvom karotenoidy. Medzi najdôležitejšie karotenoidy patria β-karotén, α-karotén, β-kryptoxantín, lykopén, luteín a zeaxantín. β-karotén je v prírode najrozšírenejším provitamínom A so silnými antioxidačnými vlastnosťami.

Vitamín K nájdete v zelenej listovej zelenine.

Vitamín E v rastlinných za studena lisovaných olejoch, orechoch, semenách. Zo živočíšnych produktov sú zdrojom vitamínu E ryby napr. (losos, tuniak). Ak by ste sa rozhodli pre užívanie vitamínu E formou výživového doplnku uprednostnite ho vo forme d-alfa tokoferolu. Je lepšie vstrebateľný.

Pre silnú prirodzenú imunitu je vhodné konzumovať potraviny s obsahom zinku. Zdrojom sú hlavne vajcia, morské plody, tekvicové semienka, pšeničné klíčky.


Nezabúdajte na cesnak, ktorý je silným preventívnym prostriedkom posilňujúcim imunitný systém. Ak Vám prekáža nepríjemný zápach, ktorý je spojený s konzumáciou cesnaku môžete použiť cesnak vo forme výživového doplnku.


Na podporu imunitného systému sa odporúčajú β-glukány. Majú potvrdenú schopnosť zvyšovať obranyschopnosť organizmu. Ich hlavná úloha spočíva v aktivácii buniek imunitného systému zodpovedajúcich za nešpecifickú imunitu. V aktivácii imunitných buniek zohráva mimoriadne dôležitú úlohu štruktúra jednotlivých glukánov. Sú veľmi cennými pomocníkmi v prevencii aj v podpornej liečbe oparov. Významným zdrojom imunologicky aktívnych β-glukánov sú huby.


Goji (kustovnica) - je významným zdrojom imunologicky aktívnych polysacharidov, esenciálnych aminokyselín a prírodných antioxidantov. Je bohatým zdrojom provitamínu A, vitamínov B1, B2, B6, C, E a množstva sterolov. Z minerálnych látok je najviac zastúpený fosfor, vápnik, železo, ale nájdeme tu aj zinok, meď, selén, germánium atď. Má tonifikačný účinok na imunitný systém a tým prospieva zdraviu a posilňuje organizmus.

Nezabúdajte ani na dostatočný pobyt na čerstvom vzduchu a primeranú pohybovú aktivitu v súlade so zdravotným stavom.

 

Autor: Vašková Judita, RNDr.

Poradenské centrum Genovital s.r.o. nájdete na Kúpeľnej 6 v Prešove. Špecializujeme sa na poradenstvo v oblasti výživy a genetickej diagnostiky. Konzultácie poskytujeme na základe objednávok, preto nás prosím pred plánovaným príchodom kontaktujte vopred.

 

Použitá literatúra:

1. Kozub, P., Šimaljaková, M.: Herpes simplex – aktuálne pohľady na liečbu. Via pract., 2008, roč. 5 (9): 365–369.

2. Jarčuška, P., Adamkovičová, E.: Infekcie vyvolané Herpesvírusom 1 a Herpesvírusom 2. VIA PRACTICA 2 / 2004, 100-103.

3. www.wikiskripta.eu


Súvisiace produkty

Novinka
Top
Akcia
MycoMedica MycoComplex MycoComplex
Za účelom prispôsobenia obsahu a reklám, analýzy návštevnosti a poskytovania funkcií sociálnych médií využívame súbory cookies.