logo

Často kladené otázky

Odpovedáme na otázky, ktoré sa ohľadom genetických testov pýtate najčastejšie.

Často kladené otázky

Čo môžem očakávať po odoslaní objednávky?  

Po vykonaní objednávky prostredníctvom našich internetových stránok obratom dostanete e-mail s potvrdením prijatia objednávky.  Po zaplatení odosielame odberovú sadu ihneď na adresu, ktorú ste uviedli v objednávke.  Test je možné objednať aj na dobierku. Odberová sada obsahuje sprievodku k vzorkám, návod na odber vzoriek a sadu dvoch skúmaviek a kefiek ku každej testovanej osobe. Po starostlivom vyplnení a dôkladnom podpísaní a odobratí vzoriek vrátane popísania príslušných skúmaviek vzorky a sprievodku prosím zašlite na adresu laboratória Genomac, Drnovská 1112/60, 161 00 Praha 6, Česká republika. Po ich obdržaní v laboratóriu Genomac sa začnú vzorky ihneď spracovávať.

 

Ako postupovať pri odbere vzorky?

Odberová sada, ktorú Vám zašleme na základe objednávky testu, obsahuje: sprievodku k vzorkám, návod na odber vzoriek a sadu dvoch skúmaviek a kefiek ku každej testovanej osobe. Je veľmi dôležité, aby ste pred odberom vzorky z ústnej dutiny aspoň 30 minút nejedli, nepili, nefajčili a nečistili si zuby. Ak ste v posledných  6 týždňoch prekonali krvnú transfúziu, alebo transplantáciu kostnej drene, o tejto skutočnosti nás prosím informujte. Podrobný návod ako správne odobrať vzorky je súčasťou každej odberové sady (tzv. kitu). Pokiaľ odobraté vzorky nebudete ihneď posielať na adresu laboratória je dôležité, aby ste ich skladovali v chladničke. Pri skladovacej dobe dlhšej ako dva dni ich prosím uložte do mrazničky. Predíde sa tak zbytočnej degradáciu DNA (jej znehodnoteniu) alebo prípadnému bakteriálnemu znečisteniu, čo veľmi komplikuje následnú genetickú analýzu.

 

Do kedy mám odobraté vzorky poslať do laboratória?

V ideálnom prípade zašlite odobraté vzorky bezodkladne na adresu laboratórií Genomac, Drnovská 1112/60, 161 00 Praha 6. Ak však túto možnosť nemáte, je dôležité aby ste ich skladovali v chladničke. Pri skladovacej dobe dlhšej ako dva dní ich prosím uložte do mrazničky. Predíde sa tak zbytočnej degradáciu DNA (jej znehodnoteniu) a prípadnému bakteriálnemu znečisteniu, čo veľmi komplikuje následnú genetickú analýzu.

 

Čo všetko treba vyplniť v sprievodke genetického testu?

Sprievodka k vzorkám obsahuje množstvo dôležitých údajov bez ktorých Vašu zákazku nie je možné spracovať. Je teda dôležité, aby ste sprievodku riadne vyplnili. Všetky potrebné údaje sú na sprievodke označené hviezdičkou.

 

Je možná realizácia genetického testu bez súhlasu testovanej osoby?

Každá testovaná osoba musí v sprievodke k vzorkám vyjadriť súhlas s testovaním svojím podpisom (v prípade maloletých sa podpisuje ich zákonný zástupca). Bez súhlasu testovanej osoby teda nemožno test DNA vykonať.

 

Je možné realizovať genetický test aj u novorodenca?

Áno. Vzorky sú získané sterom zo sliznice dutiny ústnej, ktorý je vykonaný jemnou kefkou, preto je možné vzorky odobrať už u novorodeného dieťaťa.

 

Môže mať choroba vplyv na výsledok testu?

Na výsledok testu bežné choroby (napr. prechladnutie, kašeľ atď.) vplyv nemajú. Jediné, čo môže mať na test vplyv je prekonaná krvná transfúzia, alebo transplantácia kostnej drene, prípadne tzv. chimérizmus, ktorý sa však vyskytuje veľmi ojedinele.


Súvisiace produkty

Novinka
Top
Akcia
Y-GenoGraf® Genea 39 test Y-GenoGraf® Genea 39
Novinka
Top
Akcia
Mt-GenoGraf GENEA® test Mt-GenoGraf GENEA® test
Novinka
Top
Akcia
DNA test otcovstva DNA test otcovstva
Novinka
Top
Akcia
Genoskop Línia - DNA test Genoskop Línia
Novinka
Top
Akcia
Mt-GenoGraf ® test Mt-GenoGraf ® test
Novinka
Top
Akcia
Y-GenoGraf® test Y-GenoGraf® test
Za účelom prispôsobenia obsahu a reklám, analýzy návštevnosti a poskytovania funkcií sociálnych médií využívame súbory cookies.