MISO

Miso je gurmánska špecialita výraznej chuti a vône pochádzajúca z Ázie. Slúži ako ochucovadlo a môžeme ňou nahradiť napr. morskú soľ. Pripravuje sa fermentáciou sójových bôbov so soľou.  Súčasťou miso pasty sú aj obiloviny – (ryža, jačmeň pšenica), preto alergici na lepok si musia dávať pozor a konzumovať bezlekovú variantu.

Výroba Miso je pomerne zdĺhavá, pretože zrecí proces trvá 1 až 3 roky. Jedná sa o fermentovanú potravinu s pozitívnym účinkom na naše zdravie. Obsahuje živé probiotické kultúry.

Poznáme rôzne sfarbené druhy misa, čo je dané dĺžkou zrenia a použitými surovinami:

Kome - biele miso sa vyrába sa zo sójových bôbov a ryže, chuťovo je ľahké, jemné, obsahuje menšie množstvo soli

Mugi miso – je žltej farby a vyznačuje sa stredne silnou korenistou chuťou. Vyrába sa zo sojových bôbov a jačmeňa.

Hatcho miso - je červeno až tmavo čokoládovo sfarbené s prenikavou vôňou. V zložení prevažujú sójové bôby s menším množstvom jačmeňa.

MISO polievka

4 porcie

1,2 l vody (alebo vývaru)

300 g sezónnej zeleniny

4 ks huby Shitake

1 pl sezamový olej

4 čl miso pasty (ryžovej, alebo jačmennej)

Riasa wakame (veľkosti cca poštovej známky) na 1 porciu

1 pl zázvorovej šťavy

Môžeme pridať tofu, klíčky mungo, ryžové cestoviny a bylinky podľa chuti.

 

Príprava

Riasu namočíme na cca 20 minút do vody (namiesto vody môžeme použiť vývar).

Huby nakrájame a spolu s riasou wakame dáme variť. Varíme približne 15 minút.

Na panvici rozohrejeme olej a pridáme zeleninu nakrájanú na rezančeky. Rýchlo opražíme a pridáme k riase a hubám. Varíme ešte približne 5 minút.

Miso dáme do hrnčeka a rozmiešame s vodou z uvarenej polievky, ktorú odoberieme naberačkou. Miso s vodou dôkladne premiešame  a nalejeme do hotovej polievky. Polievku už nevaríme, len necháme 5 minút pod pokrievkou prehriať.

Na záver dochutíme bylinkami (pórik, cibuľka, žerucha) a šťavou s čerstvého zázvoru.

Dobrú chuť.

Tento recept som sa naučila počas môjho štúdia dietetiky na TČM Inštitúte v Prahe.

Používaním stránok prevádzkovateľa Genovital s.r.o.
súhlasíte s používaním cookies, pomocou ktorých vylepšujeme naše služby.
Viac informácií.