Články

CORDYCEPS – poklad tradičnej čínskej medicíny
18.02.2019

CORDYCEPS – poklad tradičnej čínskej medicíny

V tradičnej čínskej medicíne je Cordyceps využívaný tisíce rokov a to predovšetkým za účelom udržania si zdravia a vitality aj vo vysokom veku.

Testy otcovstva - ako prebieha vyšetrenie v laboratóriu?
18.02.2019

Testy otcovstva - ako prebieha vyšetrenie v laboratóriu?

O testoch otcovstva každý z Vás už určite veľa počul. Rozmýšľali ste niekedy ako sa takéto testovanie robí prakticky v laboratóriu? Poďte so mnou na exkurziu do genetického laboratória.

Trápi vás osteoporóza? Ako jej predchádzať?
18.02.2019

Trápi vás osteoporóza? Ako jej predchádzať?

Osteoporózou nazývame ochorenie ktoré sa vyznačuje znížením kostnej denzity. To znamená, že sa zmenšuje hustota kostnej hmoty.

ZUBÁČ NA MRKVE
25.01.2019

ZUBÁČ NA MRKVE

Zubáč je sladkovodná ryba. V kombinácii so zeleninou, cesnakom a bylinkami je ideálnou potravinou aj pre redukčné diéty. Recept obsahuje energetickú hodnotu v kcal a množstvá jednotlivých makroživín v gramoch.

Zdravé sedenie na stoličkách SPINERGO
24.01.2019

Zdravé sedenie na stoličkách SPINERGO

Zdravotné stoličky Spinergo sú špeciálne vyvinuté pre zdravé sedenie. Odlišujú od tradičných stoličiek ich špeciálnymi sedadlami, ktoré sa môžu pohybovať vo VŠETKÝCH smeroch. Patentovaný a klinicky testovaný Move & Stop systém umožňuje zážitok z dynamického sedenia, ktorý neustále posilňuje chrbtové aj brušné svaly.

ORECHOVÉ FIT TYČINKY
23.01.2019

ORECHOVÉ FIT TYČINKY

Zdravé orechové FIT TYČINKY fantastickej chuti bohaté na nenasýtené mastné kyseliny, draslík a horčík

Helicobacter pylori
29.11.2018

Helicobacter pylori

Helicobacter pylori je baktéria napádajúca žalúdočnú sliznicu človeka. Prevalencia výskytu sa odhaduje na 60 - 70 %. Prírodným pomocníkom pri liečbe a prevencii infekcie je popri cesnaku, brokolici, probiotikách je Chioska Masticha.

Genetika intolerancie laktózy
26.11.2018

Genetika intolerancie laktózy

Mlieko sa v modernej dietológii stalo každodennou súčasťou nášho jedálnička. Je zdrojom plnohodnotných proteínov, vitamínov a vápnika. Napriek jeho mnohým pozitívnym účinkom však nie je vhodné pre každého. Materské mlieko je u cicavcov jediným zdrojom všetkých potrebných výživných látok nevyhnutných  pre zdravý vývoj. U človeka je materské mlieko ideálnou potravou až do veku 6 mesiacov. Počas prvých dní po narodení dieťatka produkuje mliečna žľaza matky kolostrum.  Je to prvotná forma mlieka, ktorá zohráva dôležitú úlohu vo vývoji imunity bábätka. Po približne piatich dňoch hovoríme o prechodnom mlieku a po dvoch týždňoch začína mliečna žľaza produkovať zrelé materské mlieko.  Po  ukončení dojčenia dieťa prechádza na inú stravu a schopnosť štiepiť laktózu sa pomaly stráca.  Čo je laktóza a aká je funkcia laktázy? Laktóza je mliečny cukor, ktorý je zložený z dvoch jednoduchých cukrov glukózy a galaktózy. Laktóza  je štiepená enzýmom laktáza (LPH - laktáza-phlorizin hydroláza), ktorá sa tvorí v bunkách epitelu tenkého čreva a dokáže štiepiť laktózu na monosacharidy a tým umožňuje organizmu bez problémov stráviť mlieko a mliečne výrobky. V prípade poklesu produkcie enzýmu laktázy dochádza po konzumácii mlieka k tráviacim problémom vo forme hnačiek, nadúvania, kolikovitých bolestí brucha a podobne. Aké formy  intolerancie laktózy poznáme? Intolerancia laktózy znamená, že organizmus nemá schopnosť štiepiť mliečny cukor laktózu. Delíme ju na primárnu a sekundárnu. Primárna forma intolerancie laktózy je geneticky podmienený pokles enzýmovej aktivity laktázy po ukončení dojčenia v detskom veku. Podľa štatistík klesá prirodzene tvorba laktózy v dospelosti na úroveň 5 – 20 %. V severoeurópskej populácii sa stretávame s primárnou formou intolerancie laktózy u cca 5 % populácie. U obyvateľov juhovýchodnej Ázie je výskyt na úrovni takmer 100 %. Sekundárna forma intolerancie laktózy je spôsobená vplyvom iných typov ochorení, ktoré poškodzujú epitel črevnej steny a tým znemožňujú jej tvorbu. Intolerancia je často pozorovaná ako sprievodný problém aj u ľudí trpiacich celiakiou. Pomerne vzácnou formou intolerancie laktózy je kongenitálna laktózova deficiencia (CLD). Tráviaci trakt takto postihnutých detí nedokáže laktózu štiepiť vôbec  a vyžaduje si špeciálnu diétu bez obsahu laktózy. Prečo niekto toleruje konzumáciu mlieka bez problémov aj vo vyššom veku a prečo niekto túto schopnosť stráca? Odpoveď na túto otázku nám môže dať história chovu dobytka. Pred vyše päť tisíc rokmi sa v oblasti severnej Európy začalo s chovom dobytka a s konzumáciou jeho mlieka. Ľudia sa postupne adaptovali na konzumáciu mlieka aj od iných živočíšnych druhov a dokázali takto získať istú selekčnú výhodu.   U jedincov disponujúcich schopnosťou štiepiť laktózu aj v dospelosti nachádzame špecifické genetické zmeny a to bodové mutácie C13910T a G22018A v regulačnej oblasti génu pre laktázu (LCT). Pri genetickom testovaní laktózovej intolerancie sa testuje prítomnosť uvedených mutácií, ktoré vedú k zvýšenej tvorbe laktázy po celý život.  

β-glukány a ich pozitívne účinky
16.03.2018

β-glukány a ich pozitívne účinky

Huby a ich liečivé účinky boli využívané už v dávnej minulosti a to hlavne v krajinách juhovýchodnej Ázie. Patrili a dodnes patria do systému Čínskej a Japonskej farmakoterapie. Medzi huby ktoré boli najčastejšie využívané v prevencii, alebo podpornej liečbe patrila napríklad Shiitake - Húževnatec jedlý (Lentinus edodes) s potvrdenou účinnou látkou lentinan, grifolan z Grifola frondosa (Maitake) a veľmi populárny pleuran izolovaný z hlivy ustricovitej (Pleurotus ostreatus). Huby sa stali predmetom záujmu vedeckých štúdií aj v posledných rokoch, kedy boli skúmané a v mnohých smeroch potvrdené ich priaznivé účinky na zdravie človeka. Zároveň bolo dokázané, že za týmito aktivitami sa ukrýva látka nazývaná   β-glukán.   β-glukány sú polysacharidy nachádzajúce sa v prírode v zdrojoch ako obilné zrná, kvasinky, huby, baktérie a riasy. Jedná sa o polysacharidy s dlhým reťazcom, ktorých jediným štrukturálnym komponentom je glukóza, ktorá je v reťazci viazaná väzbami v pozíciách 1, 3. alebo 1,6. Menšie postranné reťazce sa rozvetvujú z hlavného reťazca polysacharidu. Tvoria časti rozpustnej aj nerozpustnej zložky vlákniny. Vyznačujú sa širokou škálou účinkov.  Majú schopnosť zvyšovať obranyschopnosť organizmu tým, že dokážu pozitívne ovplyvňovať nešpecifickú  imunitu. Glukány sú tak veľmi cennými pomocníkmi v prevencii a pri podpornej liečbe mnohých bakteriálnych, vírusových a mykotických ochorení. Glukány sú skúmané aj v súvislosti s protinádorovými účinkami. Štúdie prebiehajú hlavne v krajinách východnej Ázie a Japonsku kde sú huby tradične využívané ako liečebný prostriedok.  V posledných rokoch sú intenzívne skúmané aj ich účinky na hladinu cholesterolu a inzulínovú odozvu.  Okrem už vyššie spomínaných účinkov majú aj funkciu antioxidačnú, dokážu nás chrániť pred škodlivým žiarením, pomáhajú pri hojení kožných poranení.  V súčasnosti je problém zníženej  imunity veľmi častým javom. Do značnej mieri k tomu prispieva nezdravý spôsob života, nedostatok pohybu, na živiny chudobná strava, stres, znečistené životné prostredie a podobne.  Literatúra: CHOVANCOVÁ, A., ŠTURDÍK, E.: Vplyv beta-glukánov na imunitný systém človeka. In Nova Biotechnologica V-1. 2005, s. 105-121. VALÍČEK P.: Houby a jejich léčivé účinky. Start. 2011. ISBN 978-80-86231-54-9.

MISO
05.03.2018

MISO

Miso je gurmánska špecialita výraznej chuti a vône pochádzajúca z Ázie. Slúži ako ochucovadlo a môžeme ňou nahradiť napr. morskú soľ. Pripravuje sa fermentáciou sójových bôbov so soľou.  Súčasťou miso pasty sú aj obiloviny – (ryža, jačmeň pšenica), preto alergici na lepok si musia dávať pozor a konzumovať bezlekovú variantu. Výroba Miso je pomerne zdĺhavá, pretože zrecí proces trvá 1 až 3 roky. Jedná sa o fermentovanú potravinu s pozitívnym účinkom na naše zdravie. Obsahuje živé probiotické kultúry. Poznáme rôzne sfarbené druhy misa, čo je dané dĺžkou zrenia a použitými surovinami: Kome - biele miso sa vyrába sa zo sójových bôbov a ryže, chuťovo je ľahké, jemné, obsahuje menšie množstvo soli Mugi miso – je žltej farby a vyznačuje sa stredne silnou korenistou chuťou. Vyrába sa zo sojových bôbov a jačmeňa. Hatcho miso - je červeno až tmavo čokoládovo sfarbené s prenikavou vôňou. V zložení prevažujú sójové bôby s menším množstvom jačmeňa. MISO polievka 4 porcie 1,2 l vody (alebo vývaru) 300 g sezónnej zeleniny 4 ks huby Shitake 1 pl sezamový olej 4 čl miso pasty (ryžovej, alebo jačmennej) Riasa wakame (veľkosti cca poštovej známky) na 1 porciu 1 pl zázvorovej šťavy Môžeme pridať tofu, klíčky mungo, ryžové cestoviny a bylinky podľa chuti.   Príprava Riasu namočíme na cca 20 minút do vody (namiesto vody môžeme použiť vývar). Huby nakrájame a spolu s riasou wakame dáme variť. Varíme približne 15 minút. Na panvici rozohrejeme olej a pridáme zeleninu nakrájanú na rezančeky. Rýchlo opražíme a pridáme k riase a hubám. Varíme ešte približne 5 minút. Miso dáme do hrnčeka a rozmiešame s vodou z uvarenej polievky, ktorú odoberieme naberačkou. Miso s vodou dôkladne premiešame  a nalejeme do hotovej polievky. Polievku už nevaríme, len necháme 5 minút pod pokrievkou prehriať. Na záver dochutíme bylinkami (pórik, cibuľka, žerucha) a šťavou s čerstvého zázvoru. Dobrú chuť. Tento recept som sa naučila počas môjho štúdia dietetiky na TČM Inštitúte v Prahe.

Genetická genealógia  - aké tajomstvá ukrývajú naše gény?
05.03.2018

Genetická genealógia - aké tajomstvá ukrývajú naše gény?

Možno ste si aj Vy niekedy položili otázku odkiaľ pochádzajú Vaši predkovia. Možno ste sa pokúšali s väčšími, alebo menšími úspechmi pátrať v histórii Vášho rodu. Je možné že ste sa už stretli s pojmom genetická genealógia a dočítali ste sa o haploskupinách (tiež klanoch, alebo rodinách). Ak sa v tejto oblasti podrobne neorientujete prinášame aspoň stručný pohľad do uvedenej problematiky.

Používaním stránok prevádzkovateľa Genovital s.r.o.
súhlasíte s používaním cookies, pomocou ktorých vylepšujeme naše služby.
Viac informácií.