SLZOVKA - YI YI REN

Slzovka obyčajná  je jednou z najdlhšie pestovaných obilnín na svete. Bola základom stravy v starom Egypte, Palestíne a Grécku. Tieto semená divokej trávy, ktoré sú podobné jačmeňu, majú silné čistiace účinky a používajú sa na detoxikáciu organizmu. Slzovka podporuje funkciu sleziny, pomáha tráveniu mäsa a tukov. Má priaznivý vplyv na pleť.

Je vhodná ako prídavok do kaší, polievok, alebo zdravotných čajov.

RECEPTY:

Slzovka so zeleninou a riasou:

2/3 ryže, 1/3 slzovky sa varí spoločne s morskou riasou (napr. kombu - urýchli varenie a obohatí pokrm             o cenné minerály). Odvar sa pije ako liečivý čaj. Uvarené obilniny môžeme tiež upraviť  ako kubu (tradičné české jedlo), rizoto, alebo zmes rozmixovať a použiť ako základ pre nátierku, nákyp, placky atď.

 

Čínska polievka zo slzovky:

1 čerstvé kura, 2 a 1/2 l vody, 30 g slzovky namočenej cez noc vo vode, 5 nasekaných plátkov čerstvého zázvoru, 300 g pokrájaných čerstvých húb, 3 vetvičky nasekanej cibuľky, 1 PL soli, 2 PL ryžového vína, 1/2 ČL čerstvo mletého čierneho korenia. Očistíme kura a nakrájame ho na plátky. Plátky dáme do hrnca s vodou a vopred namočenou slzovkyou, zázvorom a privedieme do varu. Potom stlmíme plameň a dusíme 2 hodiny, až kým nie je kura hotové.

Pridáme všetky ostatné ingrediencie, dusíme cca 2 minúty a polievku môžeme podávať.

 

Mrkva so slzovkou:

500 g mrkvy nakrájame na kocky a sparíme horúcou vodou, alebo ľahko povaríme. V inom hrnci uvaríme asi 1 kg slzovky. Varíme cca 1,5 hodiny na hustú a lepivú kašu. Zmiešame a ešte povaríme, prípadne môžeme pridať trochu trstinového cukru.

Odporúčame užívať misku denne (250 ml).

Účinok: Odstraňuje hlieny a vlhkosť z organizmu, zvyšuje imunitu.

 

 

Používaním stránok prevádzkovateľa Genovital s.r.o.
súhlasíte s používaním cookies, pomocou ktorých vylepšujeme naše služby.
Viac informácií.